Chipontwerper Arm laat domeinnamen met ‘arm’ erin blokkeren
- Handelsmerken moeten juridisch beschermd worden, om ze te behouden.
- Voor gebruik van handelsmerken gelden regels, met uitzonderingen.
- Experts die publiceren over chipsecurity kunnen belangrijk zijn voor een chipbedrijf.
- Lees ook: Superscience: focus op chipprestaties en zuinigheid ‘kost’ beveiliging
Chipbedrijf Arm is druk bezig zijn handelsmerk 'Arm' te beschermen, maar heeft daarbij een auteur van boeken over de Arm-architectuur op de korrel genomen. Domeinnamen van die security-onderzoeker naar chips zijn geblokkeerd door de hostingaanbieder te dreigen met juridische stappen. Dit terwijl de Duitse Arm-expert bereid was om mee te werken.
Diverse security-onderzoekers reageren met verbazing, ergernis en boosheid over de aanpak van Arm. Terwijl een bedrijf juridisch gezien verplicht is zijn handelsmerken actief te beschermen tegen misbruik, bestaan er uitzonderingen die nu in dit geval van toepassing kunnen zijn. Arm lijkt echter websites met 'arm' in de naam hard en snel te willen aanpakken. Dit ondanks het feit dat de Duitse chipsecurity-expert Maria Markstedter heeft verklaard mee te willen werken, maar met een verzoek voor wat tijd vanwege de vakantieperiode.
Ook blogsite geblokkeerd
Haar bereidwilligheid en tijdsverzoek zijn schijnbaar niet positief ontvangen. Vier domeinnamen die zij heeft met ‘arm’ in de naam zijn geblokkeerd. Daarnaast was enige tijd haar blog azeria-labs.com ook geblokkeerd. De oorzaak is een cease&desist (C&D)-bevel dat juristen van Arm medio augustus hebben gestuurd. Aan Markstedter zelf, maar daarna zijn dreigende brieven aan haar hostingprovider gestuurd. De vervolgens ingevoerde blokkade betekende dat haar sites onbereikbaar zijn.
Security-onderzoeker Markstedter is nu dus haar domeinen arm-assembly.com, arm-reversing.com, arm-exploitation.com en arm-basics.de kwijt. Op die websites bood zij tutorials, technische uitleg en security-informatie over chips gebaseerd op de Arm-architectuur. Daarnaast promootte zij haar boek ‘Arm assembly and reverse engineering’. Laatstgenoemde is nu wel bereikbaar op een alternatief adres: leg-assembly.com.
Veel Arm-werk verzet
In de loop der jaren heeft Markstedter veel werk verricht om de security van Arm-chips aan de tand te voelen zodat die beter beveiligd kunnen worden. Ze heeft in 2017 haar bedrijf Azeria opgericht om de beveiliging van Arm-systemen (zoals IoT-apparaten) te beproeven. Behalve sessies op techcongressen als hackersconferentie Black Hat en de Embedded Online Conference heeft ze ook een technische blog mogen publiceren op de website van Arm zelf.
Daarnaast heeft ze naar eigen zeggen meegewerkt aan een uitgebreid rapport over het inperken van exploits, een rapport dat voor intern gebruik door Arm is gemaakt. Ze is in 2018 opgenomen in de ‘30 Under 30’-ranglijst van zakenblad Forbes met jonge, veelbelovende ondernemers.
Softbank, Nvidia, beursgang
AG Connect heeft de woordvoerding van Arm verzocht om uitleg te geven over de gehanteerde strategie om domeinnamen met ‘arm’ actief aan te pakken. Die vraag heeft de volgende reactie opgeleverd van senior PR-directeur Alexandra Harrod: “Veel dank voor contact opnemen - geen commentaar van ons op dit.” De Britse PR-topvrouw heeft haar reply via cc ook gestuurd aan de Amerikaanse vice-president Phil Hughes, verantwoordelijk voor externe communicatie.
Het Britse bedrijf Arm is sinds de overname in september 2016 onderdeel van de Japanse SoftBank Group. Die eigenaar heeft in 2020 een deal getroffen om de ontwerper van energiezuinige Arm-chips door te verkopen aan Nvidia, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Markttoezichthouders in diverse landen hadden bezwaren tegen verkoop van de chipontwerper, die een essentiële rol vervult voor de mobiele markt maar ook voor de Internet-of-Things-markt, aan de grote producent van grafische chips (GPU’s). Arm staat nu aan de vooravond van een beursgang (initial public offering, IPO).
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee