Cloudconflict Microsoft VS krijgt nog staartje
De CLOUD Act (Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act) is afgelopen maand aangenomen door het Amerikaanse Congres, wat relatief stilletjes is gebeurd. De wet is namelijk meegelift op een lijvig en noodzakelijk wetsvoorstel voor overheidsuitgaven. Daarmee heeft het land nu een juridische basis voor datavorderingen die reiken tot in het buitenland. Het sinds 2013 lopende conflict tussen Microsoft en Justitie is daarmee opgelost, erkennen zowel het datavorderende ministerie als ook de gegevensbeschermende cloudleverancier.
Amerikaanse wet versus lokale wetten
Microsoft heeft de opgevraagde informatie, die was opgeslagen op servers in Ierland, overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. Het Hooggerechtshof heeft mede op basis hiervan bepaald dat er geen actief dispuut is tussen de twee partijen en schrapt de hele zaak. Daarbij laat het hoogste hof in de VS een belangrijk punt echter liggen. De CLOUD Act bevat namelijk de clausule dat overdracht van 'buitenlandse data' moet mits dat niet in strijd is met wetgeving in het land van opslag.
Deze cruciale cloudkwestie wordt nu dus in het ongewisse gelaten. Dit kan bij nieuwe datavorderingen opnieuw tot slepende procedures en rechtszaken leiden, aangezien er geen precedent of eenduidige uitspraak hierover is. The Register merkt op dat diverse lagere gerechtshoven verschillende, conflicterende uitspraken hierover hebben gedaan. In sommige gevallen wordt de soevereiniteit van landen hoger geacht, maar in andere gevallen weegt het belang van de datavorderende instantie zwaarder.
Mails plus accountinfo
De Microsoft-zaak betrof e-mailberichten plus bijbehorende accountinformatie van een verdachte in een drugssmokkelzaak. Het is nu de vraag hoe de aankomende Europese privacyrichtlijn AVG (GDPR in het Engels) zich verhoudt dit dergelijke toekomstige datavorderingen door Amerikaanse autoriteiten. Het conflict tussen Microsoft en Justitie over Ierse data was een testcase die juridische helderheid had moeten verschaffen, maar dat is nu dus vermeden door het Hooggerechtshof.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee