Waarom de softwarewereld in rep en roer is over nieuwe Europese regels
- Nieuwe Europese regels brengen de opensourcegemeenschap in de problemen
- Vele sectoren gaan daar grote gevolgen van ondervinden, waaronder de auto-industrie
- Experts begrijpen niet waarom de grootmachten geen lobby voerden
- Lees ook: FileZilla voert actie tegen Europese regelgeving: dag lang niets te downloaden
Er zijn nog maar een paar weken te gaan voordat het Europees Parlement de wetteksten van de Europese Cyber Resilience Act definitief maakt. De Europese softwarewereld is er echter allesbehalve gerust op en voorziet in het geval er niets gewijzigd wordt een inktzwarte toekomst. “Dit wordt een gigantische omwenteling.”
Dat de onrust over de Cyber Resilience Act groot is, blijkt uit de zorgen die diverse softwarebedrijven en organisaties uiten. Onder meer NLnet Labs, de Eclipse Foundation, de Linux Foundation en de Electronic Frontier Foundation hebben hun grote zorgen via open brieven kenbaar gemaakt, maar lijken in Brussel weinig bijval te krijgen. De auto-industrie, waar veel met opensourcesoftware gewerkt wordt, heeft zich sinds afgelopen week voor het eerst geroerd met een open brief gericht aan Brussel.
In de opensourcecommunity wordt inmiddels ook de noodklok geluid. Zo heeft Filezilla, dat onder meer besturingssystemen Windows, Linux en Mac ondersteunt, een protestactie op touw gezet. Het platform gaat een dag lang al zijn downloads niet beschikbaar maken, in de hoop dat het grote publiek daardoor ondervindt hoe groot de impact van opensource is op moderne software.
Dirk-Willem van Gulik, founder van de Apache Software Foundation en één van de grondleggers van het moderne internet, is eveneens meer dan alleen bezorgd over het wetsvoorstel. Hoewel hij erg positief is over het doel van de wet: veiliger software, staat hij perplex over de in zijn ogen summiere aandacht die er is voor de uitwerking in de praktijk. “Het wetsvoorstel is, tot mijn verrassing, geheel niet-controversieel gebleken in Brussel. Zeer waarschijnlijk gaat het in december al gewoon omgezet worden naar wetgeving.”