Overslaan en naar de inhoud gaan

Donderdag nieuwe zitting in de kwestie Centric/Sanderink

De zaak Centric, met eigenaar Gerard Sanderink, krijgt weer een zitting: bij de Ondernemingskamer in Amsterdam die eerder de miljonair heeft losgewrikt van zijn IT-bedrijf. Donderdagmiddag 19 januari neemt de speciale rechtbank voor bedrijfszaken een beslissing of er een onderzoek wordt ingesteld naar het bewind van de afgelopen jaren. Dit kan leiden tot onherroepelijk losstaan van Sanderink en Centric, maar ook tot het vervallen van de opgelegde maatregelen.
geen bestuurder, niemand aan het stuur
© Centric
Centric

Vorige week heeft de huidige CEO Peter Wakkie, aangesteld door de Ondernemingskamer, al verklaard dat Sanderink níet zal terugkeren bij Centric. Dat IT-dienstverleningsbedrijf heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk te maken gehad met inmenging door de eigenaar en topbestuurder, waarbij ook meermaals sprake is geweest van managementleegloop. Topmanagers botsten telkens met Sanderink en mogelijk invloed van zijn levenspartner - sinds 2 januari zijn echtgenote - Rian van Rijbroek.

Buitenspel gezet

Sanderink is door de Ondernemingskamer buitenspel gezet als bestuurder én als aandeelhouder, die langs die weg ook invloed op het bestuur kan hebben. Dit op afstand zetten geldt ook voor een eventuele erfgenaam als de 74-jarige miljonair komt te vervallen. De topondernemer is losgewrikt van zijn IT-bedrijf (maar niet van zijn andere bedrijven: Strukton, Oranjewoud, Antea en Dutch Solar Systems), waarbij dit valt te zien als noodmaatregel. Donderdagmiddag 19 januari neemt de Ondernemingskamer een besluit of er een onderzoek moet komen naar het reilen en zeilen van bestuur bij Centric in de afgelopen jaren.

Als de speciale rechtbank voor bedrijfsgeschillen bepaalt dat er géén onderzoek moet komen, vervallen per direct de opgelegde maatregelen. Dit heeft de Ondernemingskamer laten weten in antwoord op vragen van AG Connect. Als de rechters echter besloten dat een onderzoek wel nodig is, dan blijven de maatregelen van kracht zolang dat onderwerp loopt, plus nog eens twee maanden na het indienen van het onderzoeksverslag. Het is vooralsnog niet duidelijk hoe lang het onderzoek in beslag kan of mag nemen.

Wanbeleid?

Vervolgens kan er tijdens die twee maanden van evaluatie van het onderzoeksrapport een verzoek worden ingediend om formeel vast te stellen dat er sprake is geweest van wanbeleid. Vervolgens kunnen maatregelen voor langere of zelfs onbepaalde tijd worden opgelegd. De vraag van wanbeleid betreft dan voorgaand Centric-management waarbij Sanderink een sturende invloed en actieve rol heeft gehad. Zo'n verzoek kan dan komen van de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM), die bij de Ondernemingskamer heeft aangeklopt om in te grijpen bij Centric.

Deze slepende affaire loopt al sinds eind 2018; toen Van Rijbroek in het leven kwam van Sanderink. Daarbij heeft ze ook een plots ingelaste ontmoeting gehad met toenmalige topmanagers van Centric, waarbij ze naar verluidt broncode van securitybedrijf Kaspersky heeft aangeboden aan het bestuur van Centric. Van Rijbroek had toen al een reputatie van grote verhalen die ongefundeerd bleken te zijn, mede door haar optreden in Nieuwsuur, maar Sanderink bleek haar wel te geloven.

Onrust aan de top, telkens

Sindsdien is zijn IT-bedrijf verwikkeld in problemen, waarbij klanten zijn vertrokken en topmanagers zijn weggegaan, weggestuurd en beschuldigd van fraude. Rechtszaken daarover heeft de Centric-eigenaar telkens verloren. Nieuw aangetrokken topbestuurders zijn ook in aanvaring gekomen met Sanderink, die zichzelf meermaals de rol van hoogste bestuurder heeft gegeven. Aan zijn eigengereide aanpak is eind vorig jaar een einde gekomen, toen de Ondernemingskamer ingreep op verzoek van het OM. Centric is namelijk een belangrijke dienstverlener voor Nederlandse overheidsorganisaties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in