Eindgebruikerslicentie leidt tot Kamervragen
Tweede Kamerlid Frank Futselaar van de SP vraagt Onderwijs-minister Ingrid van Engelshoven naar de omstreden gebruiksvoorwaarden voor de anti-plagiaattool Turnitin. Hij wil het standpunt van de bewindsvrouw weten over het opeisen van royalty-vrij, wereldwijd en onherroepelijk gebruiksrecht voor academische producties door studenten.
Rechten weggeven aan diverse derden
Daarbij zouden de zo weggegeven rechten niet alleen voor Turnitin-maker iParadigms zijn, maar via deze softwareleverancier ook voor derde partijen. "Klopt het dat niet alleen Iparadigms de rechten krijgt, maar ook ‘its affliates, vendors, service providers and licensors’? Heeft u inzicht in welke andere bedrijven dan iParadigms dit zijn?"
Het SP-Kamerlid is ook benieuwd naar de omvang van dit probleem in de Nederlandse onderwijswereld. "Heeft u zicht op hoeveel hogescholen en universiteiten gebruik maken van Turnitin om te controleren op plagiaat?"
Wettelijk getoetst?
In de lijst van zes Kamervragen snijdt Futselaar ook de claim van de Universiteit van Amsterdam aan dat er niets mis is met de licentievoorwaarden die Turnitin voorschotelt aan eindgebruikers. De UvA heeft namelijk verklaard dat de gebruikersovereenkomst is getoetst op wettelijke eisen en daaraan voldoet.
UvA-student en BoF-directeur Hans de Zwart ziet zijn principiële weigering tot Kamervragen leiden:
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee