Grapperhaus: verwerking data niet-verdachte burgers wèl toegestaan
Dat meldt nieuwssite security.nl. Volgens Grapperhaus is het niet onrechtmatig als de overheid de gegevens van niet-verdachte personen verwerkt voor bijvoorbeeld de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Hij zegt expliciet dat dit niet in strijd is met onschuldpresumptie. Onschuldpresumptie houdt in dat ieder onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Dit is een grondbeginsel van het strafrecht. Grapperhaus: “Onschuldpresumptie is een strafvorderlijk beginsel dat personen, zolang het tegendeel niet is bewezen, voor onschuldig houdt, maar is geen beginsel dat aan het recht op bescherming van persoonsgegevens ten grondslag ligt."
Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven is de balans tussen privacy en opsporing de afgelopen jaren is zoekgeraakt. Grapperhaus echter vindt dat de balans tussen privacy, de onschuldpresumptie en het opsporingsbelang prima in orde is. Wel moeten voor de verwerking van de gegevens van niet-verdachte personen gegronde redenen bestaan. Ook moeten met de data-analyses extra zorgvuldig worden omgegaan en moet de privacy-inbreuk proportioneel zijn.
Eerder deze week meldde Grapperhaus al in een brief aan de Tweede Kamer dat de politie geen realtime, geautomatiseerde gezichtsherkenning zal gebruiken. Bij opsporing gebruikt de politie het overigens wel, maar alleen “achteraf, na een concrete aanleiding.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee