Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maatregelen tegen coronavirus zijn inbreuk op privacyrecht'

Diverse landen zoals Israël en Oostenrijk brengen locatiegegevens van burgers in kaart om te controleren in hoeverre opgelegde maatregelen tegen het coronavirus werken. Bijna alle Nederlandse politieke partijen zien dat voor Nederland niet zitten. Bits Of Freedom stelt dat maatregelen gepaard gaan met inbreuken van vrijheden.
Chinese man met mondkapje
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

In een gezamenlijk blog schrijven beleidsadviseur Rejo Zenger en directeur Evelyn Austin dat de huidige coronacrisis ertoe leidt dat technologie nog meer en soms anders dan voorheen gebruikt wordt. Dat levert volgens de organisatie enkele privacy-vraagstukken op.

Veel overheden proberen contacten tussen mensen in kaart te brengen, om zo de verspreiding va het virus te begrijpen, voorspellen en te controleren. Technologie kan volgens Bits of Freedom mogelijk helpen om mensen afstand te laten houden. Daarnaast biedt het mogelijkheden om in contact te blijven, "maar dat moet wel veilig en privé gebeuren."

Inbreuk op vrijheden

Maatregelen tegen het coronavirus gaan volgens Bits of Freedom gepaard met een inbreuk op vrijheden. Dat kan onder meer vrijheid van beweging zijn, het recht op onderwijs, maar ook inbreuk op het recht van privacy. De maatregelen kunnen een groter belang dienen.

Bits Of Freedom stelt dat de overheid mogelijke maatregelen zorgvuldig kan afwegen door ze in een grotere context te plaatsen. Voordat de overheid een maatregel introduceert, moet ze aantonen dat die maatregel echt noodzakelijk is. En dat er geen minder ingrijpende alternatieven bestaan. Dat moet al helemaal als zo'n maatregel onze vrijheden inperkt.”

In de politiek lijken partijen dezelfde mening toegedaan. De VVD, FvD, PVV, CDA en SP waren kritisch over het gebruiken van telecomdata om het virus te bestrijden, zo meldt RTL Nieuws donderdag.

Tunnelvisie

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 waarschuwt voor een 'tunnelvisie'. Hij stelt op Twitter onder meer dat het verzamelen van telecomdata van miljoenen mensen inderdaad kan helpen bij het afremmen van het coronavirus. "Maar zonder doordacht plan, zonder duidelijke voorwaarden en zonder wettelijk kader is dit onverstandig."

Verhoeven vindt dat de crisis mensen hard raakt en hij noemt het terecht dat deze daadkrachtig te lijf wordt gegaan. "Begrijpelijk dat we neigen naar de modus: het doel heiligt alle middelen. Toch is dat geen goede aanpak. Het is zaak dat we de juiste middelen inzetten."

De EPDP meldde eerder dat locatiedata van smartphones verzamelen, om zo te controleren of maatregelen tegen het coronavirus werken, is toegestaan, mits de gegevens geanonimiseerd zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in