Musk klaagt advocaten aan over gedwongen Twitter-koop
Terwijl de Amerikaanse miljardair dreigt om Meta's Threads, de nieuwste concurrent voor Twitter, aan te klagen, spant hij nu concreet een rechtszaak aan tegen advocatenbureau Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. De juridische experts van dat advocatenkantoor hebben hem uiteindelijk gedwongen om Twitter over te nemen. Musk had eerder een recordbedrag van 44 miljard dollar geboden, waar bestuur en aandeelhouders van Twitter mee akkoord gingen, maar toen probeerde hij plots onder die deal uit te komen. Dat terugkrabbelen is mislukt, doordat een rechtszaak daarover dreigde.
'Ongepaste bonus'
De advocaten die dat toen voor elkaar hebben gekregen, worden nu dus voor de rechter gesleept door hun toenmalige tegenstander. De X Corporation van Musk waar Twitter onder is geschaard, klaagt de advocaten van de voormalige directie aan voor overfactureren. Van de 90 miljoen dollar die in totaal is betaald, was 84,3 miljoen dollar voor het behalen van succes; te weten: afdwingen dat Musk zijn overnamebod gestand deed. Dat forse bedrag is door Twitter betaald op de dag dat de overname door de eigenaar van Tesla en SpaceX doorgang vond.
In de aanklacht beschuldigt Musk de advocatenfirma van het scoren van een ongepaste bonus door de eerder overeengekomen honoraria fundamenteel te wijzigen. Daarbij zijn onethisch zijn gehandeld, mede doordat Wachtell een bedrijfsklant heeft misbruikt waarvan de bestuurders toen geen motivatie meer hadden om in het belang van Twitter te handelen, schrijft Ars Technica op uit de aanklacht van X Corp.
Het advocatenkantoor is in juli vorig jaar in de arm genomen door het toenmalige Twitter-bestuur, om Musk te dwingen de overeengekomen miljardenkoop te sluiten. De miljardair bood toen flink meer dan Twitter qua aandelen waard was. Hij probeerde met onder meer beschuldigingen van opgeklopte aantallen accounts, tweets en interacties onder de deal uit te komen. Daarbij heeft hij ook onthullingen van een klokkenluider over slechte security bij Twitter aangegrepen. Dat was echter allemaal tevergeefs: de rechtszaak stond op stapel om van start te gaan en Musk zou die zeer waarschijnlijk gaan verliezen.
Notoire wanbetaler
Dus ging de omstreden topman overstag en zette de overname alsnog door. Sindsdien verkeert Twitter in woelige baren en blijkt eigenaar annex CEO diverse betalingen te weigeren. Dit betreft bonussen en ontslagvergoedingen voor personeel, wat door hem massaal de laan uit is gestuurd, maar ook een softwareleverancier, cloudaanbieder Google, een vastgoedeigenaar en ook consultants die Twitter hebben bijgestaan in het afdwingen van de miljardenovername. Plus juristen die door Musk ontslagen topmanagers hebben bijgestaan.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee