Overslaan en naar de inhoud gaan

Sanderink door rechter losgewrikt van ‘zijn’ Centric

IT-miljonair Gerard Sanderink mag niet langer bestuurder zijn bij IT-dienstverlener Centric, waarvan hij eigenaar is. Dit en nog drie maatregelen heeft de speciale rechtbank voor bedrijfsgeschillen donderdagavond opgelegd in een zaak aangespannen door het Openbaar Ministerie (OM). “Dat u dit durft te zeggen”, wierp een aangedane Sanderink de voorzitter van de Ondernemingskamer voor.
Centric
© Centric
Centric

Na een reeks van verweer door diverse betrokken partijen donderdagnamiddag hebben de raadsleden van de Ondernemingskamer zich een uur lang teruggetrokken om tot een besluit te komen. Het OM had bij het verzoekschrift al aangedrongen op een snelle besluitvorming. Tijdens de zitting bleek daar bijval voor vanuit de Ondernemingsraad (OR) van Centric én van bestuurslid Peter Mous, die gisteren ineens werd geschorst door Sanderink.

Schorsing niet valide

Bovenop de drie concrete verzoeken van het OM is dan ook een vierde toegevoegd: het ongedaan maken van die schorsing. Centric-eigenaar Sanderink had eind vorige maand weer een actieve managementrol gepakt bij het IT-bedrijf. De miljonair had zichzelf tot niet-uitvoerend bestuurder én voorzitter van de bestuursraad benoemd, maar heeft daarbij niet de juiste procedures gevolgd.

De Ondernemingskamer verklaart de schorsing van Mous dan ook niet valide. Dit mede met oog op stabiliteit voor Centric, dat een bestuurder met zijn ervaring wel kan gebruiken. Smet op zijn blazoen is het feit dat Mous een rol heeft gespeeld in het vertrek van het vorige topmanagement. Die uitvoerende bestuurders kwamen in aanvaring met Sanderink, over zijn inmenging met de bedrijfsvoering en meeslepen in persoonlijke rechtszaken.

Daarna is Mous naar voren geschoven als nieuwe CEO, maar die ambitie heeft hij nu niet meer. Dit mede vanwege afwijzing door de OR. Dat medezeggenschapsorgaan was overigens pas geïnformeerd over Mous’ voordracht nádat dat door Centric wereldkundig was gemaakt. Deze schending van procedures is één van de diverse machtskwesties die tijdens de zitting bij de Ondernemingskamer aan bod is gekomen.

Op afstand gezet

Naast de toevoeging van Mous’ schorsing heeft de Ondernemingskamer nu de drie eerder ingediende verzoeken van het OM gehonoreerd. Dit zijn de aangevraagde voorzieningen om Sanderink te ontheffen als bestuurder, om dan een nieuwe tijdelijke bestuurder te benoemen, en om zijn aandelen in Centric over te dragen aan een te benoemen beheerder.

Laatstgenoemde maatregel moet ervoor zorgen dat Sanderink niet alsnog macht kan uitoefenen, wat statutair via de aandelen wel mogelijk zou zijn. Naast het benoemen van een nieuwe bestuurder, die dan uitvoerend is zoals bijvoorbeeld een CEO, heeft de Ondernemingskamer nog een tweede toevoeging gedaan.

Namelijk een voorstel wat de OR van Centric verzoekt: de benoeming van een niet-uitvoerend bestuurder. Deze zal ook aangesteld worden en krijgt dan ook gelijk de rol van voorzitter van de bestuursraad, zodat er sprake is van doorslaggevende stem. De drie personen - uitvoerend bestuurder, niet-uitvoerend lid en voorzitter van de bestuursraad, plus beheerder van de Centric-aandelen - worden nu door de Ondernemingskamer gezocht, geselecteerd en dan benoemd.

Eén klein detail niet bekend

Het is niet bekend op wat voor termijn dit gaat gebeuren. Het feit dat de Ondernemingskamer na het horen van de verweren aankondigde binnen een uur een besluit te nemen, geeft wel aan dat er erkenning van urgentie is. Dat tijdsbestek is met nog één minuut resterend gehaald.

Wat betreft de beheerder van Sanderinks aandelen in IT-dienstverlener Centric heeft de kamer nog een symbolische afwijking van het OM-verzoek doorgevoerd. Niet álle aandelen worden nu uit zijn handen genomen. Eén aandeel Centric blijft bij Sanderink, die tijdens de zitting hoofdschuddend luisterde en geagiteerd reageerde.

Twijfel aan rationeel vermogen

“Dat u dit durft te zeggen”, zei hij tijdens het uitspreken van het oordeel door de voorzitter van de Ondernemingskamer. Die verontwaardigde uiting leek in reactie op de opmerking van de voorzitter dat er reden is om te twijfelen aan het rationele vermogen van Sanderink. Die opmerking betrof de verbitterde vete tussen de Centric-eigenaar en zijn vorige levenspartner, die volgens hem de oorzaak is van alle onrust rond zijn bedrijf.

De Ondernemingskamer oordeelt dat Sanderink niet in staat is die privékwestie te scheiden van Centric-zaken. De miljonair heeft vóór de uitspraak al in zijn verweer gesteld dat het géén privékwestie is. Zijn vorige levenspartner was ook zakenpartner en in dienst van Centric, maar gedetacheerd bij Sanderinks zonnepanelenbedrijf DSS. Daar zou fraude zijn gepleegd, volhardt de ondernemer, die daar tot op heden nog altijd geen overtuigend bewijs voor heeft gepresenteerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in