Sanderink raakt deel van Centric kwijt
De veiling gebeurt in opdracht van Sanderinks voormalige levens- en zakenpartner Brigitte van Egten. Zij is al jaren verwikkeld in een verbeten juridische strijd die de miljonair is aangegaan over vermeende fraude. Dit betreft dan zaken bij Sanderinks zonnepanelenbedrijf DSS, maar zijn bouwbedrijf Strukton en zijn ICT-bedrijf Centric zijn ook betrokken geraakt in de hele kwestie.
De advocaat van Van Egten bevestigt nu aan AG Connect dat het gaat om onroerend goed én aandelen van Sanderink. “Het staat mij op dit moment alleen niet vrij te vertellen in welk stadium we zitten”, aldus advocaat Paul Tjiam. In augustus 2019 is er al beslag gelegd op bezittingen van Sanderink.
Rian van Rijbroek
Deze affaire loopt al sinds eind 2018. Toen is zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek in het leven van de vermogende ondernemer gekomen. Bij de eerste ontmoeting met toenmalig Centric-topmanagers heeft strategiedirecteur Ben van Lier openlijk zijn geloof in haar geuit tegenover de aanwezige andere topbestuurders van het IT-bedrijf.
Centric heeft daarna een leegloop in het management gehad. Die is mede ingegeven door conflicten met eigenaar Sanderink, die vervolgens tijdelijk de bestuursrol op zich heeft genomen. Er zijn toen diverse rechtszaken gevoerd over ontslag en functioneren van weggestuurde en vertrokken topmanagers. Centric heeft zaken verloren en schikkingen getroffen.
Sinds de komst van Van Rijbroek zijn ook tussen Sanderink en Van Egten meerdere procedures gevoerd. Door Sanderink aangevoerde ‘onderzoeksrapporten’ die fraude moesten bewijzen, zijn door rechters afgekraakt, en de topman heeft gerechtelijke verliezen geleden. Dat heeft ook geleid tot dwangsommen voor de rijke ondernemer, die hij grotendeels weigert te betalen.
iPhone op afstand gewist
De nu weer in gang gezette veiling van bezittingen is vanwege uitstaande dwangsommen à 1,9 miljoen euro. Dat bedrag is in november vorig jaar toegekend door de rechter, die een deel van Van Egtens vorderingen afwees. De voormalige DSS-topvrouw had 4,6 miljoen euro geëist, opgebouwd uit een reeks van dwangsommen die gerechtelijk zijn vastgesteld in vijf verschillende vonnissen in de afgelopen twee jaar.
Bijna de helft van die 1,9 miljoen euro is opgelegd vanwege misdraging van Sanderink tegenover een deurwaarder in 2020. De Centric-eigenaar verzette zich toen tegen beslaglegging op zijn iPhone, met WhatsApp-berichten en mails. Tijdens een bemiddelend gesprek met toenmalig Strukton-directeur Erik Hermsen is die smartphone in een afgesloten kast geplaatst, maar daarna bleek dat toestel op afstand te zijn gewist.
Complicaties voor veiling
De veiling werd in maart al in gang gezet, maar daar kwamen schijnbare toezegging door Sanderink en een plotse actie van Centric doorheen. Eerst had de advocaat van de ondernemer laten weten dat er toch betaald ging worden, binnen tien dagen. De veiling is daarop toen opgeschort.
Eén dag voor het verstrijken van die termijn stortten Sanderinks bedrijven Centric en DSS zich in de juridische strijd. Begin januari heeft de directie van Centric aan AG Connect laten weten dat het een privékwestie van Sanderink betreft, waarin het IT-bedrijf zich niet wil en kan mengen. Dat is medio april nog eens herhaald tegenover het FD.
Toch heeft Centric zich eind april gemengd in de “privékwestie” van zijn eigenaar. Het legde samen met DSS een ‘tegenbeslaglegging’ op aan Van Egten. Zij zou de ondernemingen van de Twentse miljonair schade hebben berokkend: een omzetverlies van wel 60 miljoen euro. Daarbij is toen beslag gelegd voor een kleiner maar opmerkelijk bedrag: 1,9 miljoen euro. De rechter heeft die beslaglegging en de hele claim hard afgewezen: Centric heeft misbruik van het recht gemaakt, oordeelde de voorzieningenrechter in Almelo.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee