‘Softwareleveranciers moeten informeren over negatieve impact updates’
Bontenbal wilde van de staatssecretaris naar aanleiding van berichtgeving over geplande veroudering van Apple-producten weten in hoeverre deze werkwijze in beeld is. Ook was hij benieuwd wat de Nederlandse overheid doet om repareerbaarheid van producten af te dwingen en geplande veroudering tegen te gaan.
Volgens Heijnen is het verbeteren van de repareerbaarheid en de levensduur van producten is bij uitstek een Europese aangelegenheid. Het in de praktijk lastig te bepalen dat veroudering bewust is gepland door producenten, schrijft Heijnen. Volgens de staatssecretaris is er maar weinig informatie over beschikbaar. Uit onderzoeken die Heijnen in haar antwoord aanhaalt blijkt echter dat consumenten steeds vaker te maken krijgen met snellere veroudering en onverwachts stukgaan van producten.
Consumenten informeren
Er wordt op Europees niveau gewerkt aan verbetering van de situatie. “Op dit moment onderhandelt minister van Economische Zaken en Klimaat over het Europese voorstel voor een ‘Grotere rol voor de consument bij de groene transitie’, dat onder andere tot doel heeft om consumenten in de aankoopfase beter te informeren over de mogelijkheden tot reparatie”, legt Heijnen uit.
In het voorstel wordt onder meer de verplichting voor softwareleveranciers opgenomen om consumenten te informeren over de negatieve impact een update op de werking van een product met een digitaal element. “De minister en ik werken in deze onderhandelingen nauw samen”, aldus Heijnen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee