Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer stemt in met ruimere aftapwet

Een ruime meerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, CDA. SGP en PVV steunt de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De Tweede Kamer stemt pas volgende week over de wet, die de inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moet geven. Maar uit het debat rond de wet is duidelijk dat de Tweede Kamer die wet gaat aannemen.
Tweede Kamer spreekgestoelte
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Een aantal oppositiepartijen houdt grote bedenkingen bij de 'aftapwet'. GroenLinks, SP en D66 vragen zich af of de bevoegdheden niet te ver gaan en vinden het toezicht erop niet sterk genoeg. De partijen vrezen een 'sleepnet' waarmee de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer data dan nodig verzamelen, waaronder communicatie van onschuldige burgers. In de wet wordt volgens hen niet voldoende uitgesloten dat dit kan gebeuren. Ook is er kritiek op de termijn van maximaal drie jaar dat gegevens mogen worden bewaard.

Deze bedenkingen konden de voorstanders van de wet niet overtuigen. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen spreekt van 'angstverhalen' van de critici. Volgens haar gaan de diensten "niet massaal grote groepen mensen volgen en alle mails lezen met het woord 'bom' erin'".

Ook minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bezweert dat er geen massasurveillance plaats gaat vinden. Volgens hem worden de aftapbevoegdheden alleen ingezet na een gerichte onderzoeksopdracht, die automatisch de reikwijdte beperkt.

De Kamerleden wezen Plasterk ook op kritiek die de toezichthouder CTIVD heeft geuit. Die vindt dat het wetsvoorstel geen duidelijke beperkingen geeft voor de inzet van de bevoegdheden. Effectief toezicht op de activiteiten van de AIVD en MIVD is daardoor niet goed mogelijk, volgens de CTIVD. Ook de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn kritisch.

Plasterk ziet dat niet als een probleem: Ik denk dat je de wet uitholt als je het kader nu al gaat stellen''. Volgens de minister zal in de praktijk duidelijk worden waar de grenzen liggen.

Gezien de steun in de Tweede Kamer, gaat de wet het ook in de Eerste Kamer halen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in