Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter geeft technici zeggenschap over patenten

Individuele uitvinders moeten volgens Twitter meer controle krijgen over de manier waarop hun technologie wordt toegepast. Ze kunnen dan ingrijpen als hun werkgever de gepatenteerde vindingen inzet om op agressieve wijze concurrenten de pas af te snijden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het plan van Twitter houdt in dat de bedrijfsleiding patenten alleen mag inzetten voor ‘defensieve’ juridische acties. Dat zou kunnen gebeuren als het bedrijf of zijn partners rechtstreeks door concurrenten worden aangevallen. Volgens Twitter mogen patenten alleen als ’schild’ en niet als ‘wapen’ worden ingezet.

Toezegging vastgelegd in 'uitvindersovereenkomst'

Twitter is bereid zijn aanbod vast te leggen in een zogeheten Innovator’s Patent Agreement (IPA), en het aan de technici binnen het bedrijf over te laten of ze in specifieke gevallen hun patenten ook offensief willen inzetten. De IPA blijft van kracht nadat een medewerker het bedrijf heeft verlaten.

De ‘engineers’ die bij Twitter werken, hechten volgens vicepresident Adam Messinger veel waarde aan meer zeggenschap over hun werk. Hij hoopt dat het tot een ‘evenwichtiger’ relatie tussen werkgever en werknemers leidt, zei hij in de Financial Times. De arbeidsmarkt in Silicon Valley bij San Francisco, waar Twitter is gevestigd, is behoorlijk overspannen. Veel internetbedrijven moeten vechten om personeel en het tegemoetkomen aan de wensen van technici kan het makkelijker maken personeel te lokken.

Twitter hoopt op navolging bij andere bedrijven

Twitter hoopt dat zijn idee navolging krijgt van andere technologiebedrijven. Dat zou het volgens het bedrijf moeilijker maken om preventief de strijd aan te binden met concurrenten in de rechtszaal.

Veel rechtszaken in de IT-sector worden nu ‘pro-actief’ aangespannen. Zo opende Yahoo op 12 maart de aanval op Facebook, nadat het enkele weken eerder al had geëist dat Facebook licenties op zijn technologie zou nemen. Yahoo beweert dat Facebook zowat zijn hele bedrijfsmodel heeft gebaseerd op vindingen die Yahoo in 10 patenten heeft vastgelegd. Facebook reageerde begin april met een tegenrechtszaak.

Macht bij uitvinders leggen kan verlammend werken

Juristen zijn sceptisch over het plan van Twitter. De Britse advocaat Andrew Alton zei tegen de BBC te vrezen dat het verhandelen van patenten moeilijker wordt als er na de verkoop beperkingen aan het gebruik kleven. Een enkel personeelslid van de voormalige eigenaar van de patenten zou om persoonlijke redenen de bewegingsvrijheid van de nieuwe eigenaar kunnen beperken. Een andere advocaat, wiens firma een grote eigenaar van sociale-netwerkpatenten vertegenwoordigt, vreest dat de besluitvorming wordt lamgelegd als bepaalde uitvinders hun poot stijf houden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in