Vandaag uitspraak OR XS4ALL versus KPN
KPN had in januari aangekondigd te stoppen met XS4ALL als merk en als zelfstandige organisatie. De ondernemingsraad van de dochteronderneming adviseerde om de provider niet te integreren in het moederbedrijf, maar KPN legde dat advies naast zich neer. De ondernemingsraad is daarom in beroep gegaan bij de Ondernemingskamer.
Status aparte
XS4ALL werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998. Daarna bleef XS4ALL bestaan als een apart merk met zelfstandig opererende organisatie. De oer-internetprovider onderscheidde zich daarbij door zijn activisme, bijvoorbeeld door de inzet voor online-privacy. Aan die aparte status moet echter een eind komen, zo heeft het management van KPN besloten, en begin 2019 aangekondigd.
Maanden van ophef, protest, onderhandelingen, verzet, besprekingen, toenaderingspogingen en lobbywerk zijn daarop gevolgd. KPN heeft al verklaard dat het de kwaliteit van dienstverlening van XS4ALL zal opnemen in het eigen aanbod, en dat klanten er dus niet op achteruit zullen gaan. Het telecombedrijf wil dat de honderdduizenden klanten van XS4ALL overstappen naar het hoofdmerk. Volgens critici en tegenstanders dreigt er echter klantenverloop.
Plan B voor XS4ALL
Boze aanhangers van XS4ALL hebben al een alternatieve provider opgezet, Freedom Internet. De crowdfundingsactie daarvoor bleek een doorslaand succes: in de recordtijd van drieënhalve dag is het maximumbedrag van 2,5 miljoen euro binnengehaald. De spirituele opvolger voor XS4ALL is op 11 november gepresenteerd en kreeg in de eerste week "tussen de 10.000 en de 100.000 aanmeldingen". Het is de bedoeling dat de aanmelders in het eerste kwartaal van 2020 daadwerkelijk een internetverbinding via Freedom krijgen. De initiatiefnemers hebben geen hoop meer dat XS4ALL behouden kan blijven door de zaak bij de Ondernemingskamer.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee