Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie valt onder de NIS2? Nieuwe overheidstool geeft het antwoord

Valt een organisatie nu wel of niet onder de aankomende NIS2-richtlijn? Een nieuwe zelf-evaluatietool, gemaakt door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), geeft organisaties daar het antwoord op. 

Man stelt vragen
Shutterstock.com

De NIS is een Europese cybersecuritywet voor netwerk- en informatiesystemen van essentiële bedrijven, zoals organisaties in de gezondheidszorg en waterbedrijven.

Inmiddels is echter de NIS2 in werking getreden, die op 17 oktober 2024 in nationale wetgeving om moet zijn gezet. De NIS2 brengt strengere regels met zich mee én merkt meer organisaties als essentieel aan, zoals de ruimtevaart en de digitale infrastructuur. Daarnaast gaan de regels gelden voor sectoren die als belangrijk worden aangemerkt, zoals postdiensten, afvalbeheer en aanbieders van ICT-producten en -diensten. 

Tool gemaakt

Maar het is niet voor iedereen duidelijk of zijn bedrijf nu wel of niet onder de nieuwe richtlijn valt. Daarom ontwikkelde de RDI de zelf-evaluatietool, zodat organisaties op tijd kunnen inschatten of ze aan de nieuwe regels moeten voldoen. Als dat het geval is, hebben zij immers nog maar een jaar om zich daarop voor te bereiden. 

Ook geeft de tool inzicht of een organisatie als essentieel of belangrijk wordt gezien en of de organisatie onder Nederlands toezicht valt. 

Welke regels gaan gelden?

Ondertussen wordt er nog hard gewerkt om de NIS2 om te zetten naar nationale wetgeving. Binnenkort start hier een internetconsultatie voor, waarmee organisaties kunnen reageren op de conceptwetteksten die uit de richtlijn voortkomen.

Op dat moment krijgen organisaties ook meer inzicht in wat er precies van hen verwacht wordt. Tegen die tijd gaat de Rijksoverheid ook informatie en voorlichting bieden om aan de slag te gaan met voorbereidingen voor de NIS2. 

Een deel van de verwachtingen en wie onder de richtlijn vallen, is al wel bekend. Advocaten Jouko Barensen en Hugo van Aardenne zetten dit eerder al op een rij voor AG Connect. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in