Aangeslagen SCO geeft nog niet op
Rechtszaak
De rechtszaak SCO versus Novell, die voor 17 september op de rol staat, zal geen drie weken duren, zoals aanvankelijk de bedoeling was.
En de zaak tegen IBM, die er door SCO van beschuldigd werd ‘zijn’ Unix-code via open-sourceprojecten te hebben laten doorsijpelen naar Linux, is helemaal van de baan. Novell heeft al aangegeven de − op zichzelf al bestwistbare − rechten op Unix niet aan te zullen kaarten bij IBM of welke Linux-aanbieder dan ook.
Hoofd in de schoot
Maar SCO legt nog niet helemaal het hoofd in de schoot. “We geloven nog steeds dat toen SCO aan Novell meer dan 100 miljoen dollar betaalde voor de Unix-technologie, we alles kochten”, schrijft CEO Darl McBride in een brief aan de klanten en partners van zijn bedrijf. Hij overweegt in beroep te gaan. McBride ziet daarnaast nog kansen voor SCO, omdat na 1995 nog code aan Unix is toegevoegd waar SCO wel auteursrecht op heeft. Ook zou de rechter niet expliciet zijn ingegaan op SCO’s klacht dat Novell met zijn Linux-distributie het concurrentiebeding overtreedt dat onderdeel uitmaakt van de Technology License Agreement die Novell en SCO in 1995 sloten.
Wat in september echter vooral vastgesteld zal worden, is de hoogte van het bedrag dat SCO nu aan Novell moet betalen.
SCO heeft immers 25,9 miljoen dollar geïncasseerd van Microsoft en Sun, toen die in de zomer van 2003 een licentie namen op de Unix System V-broncode. Daartoe moet de rechter bepalen in welke mate die overeenkomsten op meer betrekking hadden dan de pure System V-code.
Voor een bedrijf dat na de uitspraak twee derde van zijn marktkapitalisatie heeft verloren en nog maar een krappe tien miljoen dollar waard is, kan de uitspraak betekenen dat SCO wordt overgenomen door een van de partijen die juridisch betrokken zijn bij de kwestie − al was het alleen maar om van het juridische gedoe af te zijn.