Daadkracht Bureau ICT Toetsing moet blijven, vindt staatssecretaris
De staatssecretaris wil nog in 2019 een besluit nemen hoe het BIT het beste invulling kan krijgen de komende jaren. Hij schetst in een brief aan de Tweede Kamer een aantal scenario's. Hij zegt dat nog onderzoeken lopen die belangrijk zijn voor een gemotiveerde keuze.
Knops benadrukt dat het belangrijk is dat het BIT zijn taken onafhankelijk kan uitvoeren. Nu is het BIT nog onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Een onafhankelijke toezichtsraad moet ongewenste bemoeienis voorkomen. Tot juni 2018 was het onderdeel van Directie CIO Rijk binnen BZK waarbij CIO Rijk ook Hoofd BIT was. Daarna werd het BIT ondergebracht bij de Directie Inkoop-, Facilitair en Huisvestingsbeleid Rijk binnen BZK waarbij Bureaumanager BIT ook Hoofd BIT was.
Die situatie moet veranderen volgens Knops. Voor het BIT in de komende jaren wil hij heldere sturingslijnen, waarbij het Hoofd BIT met voldoende niveau, autonomie, organisatorische waarborgen en toegang tot de ambtelijke en politieke top in staat moet zijn om daadkrachtig leiding te geven aan deze organisatie. Verder gaat BIT direct rapporteren aan de Tweede Kamer, dus zonder tussenkomst van de ambtelijke top. Ook nieuw is dat de Tweede Kamer zelf het BIT kan vragen om toetsen uit te voeren.
Knops ziet drie scenario's voor BIT:
- Als dienstonderdeel binnen de Rijksoverheid Dat is eigenlijk een voortzetting van de huidige situatie waarbij BIT onderdeel is van BZK. Knops wil uitzoeken of er een andere mogelijkheid is het BIT 'op te hangen' in de organisatie. De huidige situatie als onderdeel van het Directoraat-Generaal Overheidsorganisatie (DGOO) of eerder onder de directie CIO Rijk is niet ideaal. Knops wil ook kijken of de ophanging onder een ander ministerie beter zou kunnen voldoen. In dit geval blijft het BIT volledig onder ministeriële verantwoordelijkheid vallen.
- Verzelfstandiging binnen de Rijksoverheid In dit scenario wordt het BIT een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) net zoals bijvoorbeeld het Agentschap Telecom. Het BIT zou ook onderdeel kunnen zijn van een al bestaand zelfstandig bestuursorgaan, adviescollege of planbureau. In deze gevallen is de ministeriële verantwoordelijkheid voor het BIT beperkter dan in het eerste scenario. Er moet echter nog worden uitgezocht of de taken van het BIT juridisch passen bij de wet- en regelgeving die geldt voor ZBO's.
- Positionering buiten de Rijksoverheid In dat geval valt het BIT helemaal niet meer onder ministeriële verantwoordelijkheid en rapporteert direct aan de Tweede Kamer. Het bureau zou in dat geval omgevormd moet worden tot een Hoog College van Staat of moeten worden ondergebracht bij een bestaand Hoog College van Staat. Hoge Colleges van Staat hebben als taak de Rijksoverheid te controleren en te adviseren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee