Overslaan en naar de inhoud gaan

Data in de polder

Op de laatste dag voor het kerstreces in de Eerste Kamer is een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die de regering verzoekt de verkoop van agrarische gronden ten behoeve van hyperscale datacenters op te schorten tot een nieuwe kabinetsvisie voor ruimtelijke inrichting en datacenters gereed is.
opslag, datacentrum
© Meta
Meta

Daarmee wordt de komst van het datacentrum van Meta naar de Flevopolder voorlopig geparkeerd. De zorg van de politiek zit hem met name bij het energieverbruik van de datacenters. Arjan Lubach tekende in zijn satirisch programma Zondag met Lubach haarfijn uit hoe de opgave duurzame energie in een keer wordt opgeslokt door dit soort datacenters.

Die constatering is juist, maar het probleem zit hem niet in de datacenters, maar in het gebruik van deze centers. Meta is het moederbedrijf van Whatsapp, Facebook en Instagram, Google heeft haar datacenter in de Eemshaven en Microsoft huist in de Wieringermeerpolder. Bijna allemaal maken we gebruik van de diensten van (een van) deze bedrijven. Deze en andere datacenters slurpen circa 4% van ons totale energieverbruik. Veel groter is het energieverbruik van de eindgebruiker. Maar liefst 44% van de totale energievoetafdruk wordt gebruikt door de apparaten van de ICT-gebruiker.

Datacenter verwarmt de kerk

Het datagebruik is de afgelopen jaren enorm gestegen maar het energieverbruik door de datacenters is niet navenant toegenomen. Dat komt door het gebruik van slimme chips die het energiegebruik verbeterden. In Haarlem, mijn eigen stad, bekeek men of een datacenter onder de grote Sint Bavo in de kelder kon worden gebouwd. De kerk geeft iedere zondag honderden euro’s uit om de kerk te verwarmen. De restwarmte zou prima daarvoor gebruikt kunnen worden.

Helaas ketste het plan af. Voor het hoge energieverbruik van de datacenters is nog een andere oplossing. Met een zogenaamde bespaarknop kan het energieverbruik ongeveer 20 tot 40% verminderen. Maar uit angst voor slechtere kwaliteit van de digitale diensten wordt deze nog maar mondjesmaat gebruikt. Sterker nog, er staat voor datacenters zelfs al een boete op het niet gebruiken van die mogelijkheid. Helaas is het toezicht hierop lastig.

Gebruik de spaarstand

Ik vind dat een pijnlijke constatering. Het klimaatprobleem is een van grootste problemen van onze tijd. Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan de oplossing. Dat is een morele verantwoordelijkheid, waar je als bedrijf niet van kan en mag wegkijken. Datacenters zouden pro-actief moeten rapporteren over hun dataverbruik en wat zij doen omdat te verminderen. Als eindgebruiker moeten wij die transparantie eisen van de aanbieders van de digitale diensten.

Laten we bij onze keuze van digitale diensten vragen naar het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf en niet vergeten: aan het eind van de dag onze eigen apparatuur op de spaarstand te zetten.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (januari/februarinummer 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in