Overslaan en naar de inhoud gaan

'Digitaks' komt er voor internetbedrijven

De EU-ministers van Financiën hebben een principe-akkoord bereikt over een tijdelijke Europese ‘digitaks’ voor internetbedrijven. Dat maakte de Oostenrijkse minister Hartwig Löger in Wenen bekend. De maatregel moet worden vervangen door internationale regels zodra die er zijn.
Menno Snel
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Die internationale afspraken moeten komen uit de OESO, het samenwerkingsverband van 36 landen. Dat kan echter nog jaren duren. Volgens staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) mag tijdelijke EU-wetgeving de beoogde wereldwijde afspraken "niet in de weg zitten.’’ Nederland wil een mondiale aanpak. Ook heeft Snel "liever een goede dan snelle'' oplossing, zei hij in Wenen.

Herziening van de manier waarop multinationals worden belast is nodig omdat de regels zijn achterhaald. Bedrijven betalen winstbelasting in het land waar ze 'met steen en mortel' gevestigd zijn. Internetreuzen als Amazon en Apple zijn nu gevestigd in fiscaal aantrekkelijke landen terwijl ze enorme omzetten draaien in andere landen die door de vestigingsregel belastinginkomsten mislopen.

Vooral Frankrijk wil haast maken met een regeling. Premier Mark Rutte had in juni al gezegd "het verder denken'' over de digitaks niet te willen blokkeren. Minister Bruno Le Maire zei dat hij "de positie van Luxemburg en Nederland'' de afgelopen tijd heeft zien veranderen.

Internetreuzen mogen verantwoordelijkheid niet ontduiken

De komende maanden worden de technische details uitgewerkt met het oog op een definitief akkoord voor het eind van dit jaar. Snel vindt dat "te ambitieus’’.

Volgens de Duitse minister Olaf Scholz is een oplossing echter nodig. "Iedereen begrijpt dat het niet eerlijk is dat de succesvolste internetbedrijven hun financiële steentje niet bijdragen aan de maatschappij.''

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in