Overslaan en naar de inhoud gaan

'Europa eerst' voor overheids-ICT is onmogelijk, zegt staatssecretaris Digitalisering

Er zijn geen mogelijkheden om overheidsopdrachten alleen maar aan Europese of aan Nederlandse ondernemers te gunnen. Dit laat staatssecretaris Szabó (Digitalisering, PVV) weten naar aanleiding van een aangenomen motie in de Tweede Kamer. ‘Europa eerst’ is in strijd met diverse handelsakkoorden.

Staatssecretaris Szabó
Zsolt Szabó
Rijksoverheid, foto: Martijn Beekman

Szabó ontraadde drie van de acht moties die tijdens het plenaire debat over Migraties van overheids-ICT naar het buitenland van 13 maart 2025  werden aangenomen. In een plan van aanpak beschrijft hij hoe hij met de ontraden moties zal omgaan.

Ontraden moties

De ontraden motie over ‘Europa eerst’ was afkomstig van de Kamerleden Van der Werf (D66), Kathmann (GroenLinks-PvdA), Koekkoek (Volt) en Six Dijkstra (NSC). De Tweede Kamer wil dat de Rijksoverheid Europese bedrijven op één zet bij aanbestedingen van vitale ICT-diensten. De soevereiniteitseisen voor de opslag van gevoelige gegevens en vitale infrastructuur zouden zodanig moeten worden opgeschroefd dat alleen Europese bedrijven ervoor in aanmerking zouden komen.

Dat gaat niet, stelt de staatssecretaris onomwonden. Hij beroept zich op verplichtingen die voortvloeien uit de Government Procurement Agreement (GPA) en handelsakkoorden. ‘Het categorisch uitsluiten van landen gaat tegen het landenneutraal kabinetsbeleid in ten aanzien van bedrijven,’ aldus Szabó in het plan van aanpak. De maatregel zou onder meer het gelijke speelveld verstoren en de wederkerigheid in internationale markten onder zetten. Over het deel van de motie dat gaat over het bevorderen van open source software is hij wel te spreken.

Eigen verantwoordelijkheid

Kathmann, Six Dijkstra en Van der Werf riepen in een andere ontraden motie op om te stoppen met onnodige migraties van overheids-ICT naar clouddiensten van Amerikaanse techgiganten. Die macht heeft de staatssecretaris niet, schrijft hij. De departementen zijn zelf verantwoordelijk voor hun cloudgebruik en de bijbehorende risicoanalyses. Szabó wil wel graag meer grip op de cloud. Hij werkt aan meer inzicht in het cloudgebruik van de rijksoverheid en versterking van de risicobeheersing. ‘Medio 2025’ verschijnt een aangescherpte versie van het Rijksbrede cloudbeleid.

Afhankelijkheid verminderen

Ten slotte was er nog de ontraden motie van de leden Kathmann (GroenLinks-PvdA), Six Dijkstra (NSC), Van der Werf (D66), Koekkoek (Volt), Ceder (CU), en Van Nispen (SP) om als doelstelling te hanteren dat de continuïteit van de Nederlandse digitale overheid niet rechtstreeks afhankelijk is van partijen vanuit de Verenigde Staten. Szabó vindt een te grote afhankelijkheid van één of een enkele marktpartij weliswaar ongewenst, maar hij wijst er ook op dat de Verenigde Staten nog altijd ‘een belangrijke bondgenoot’ is.

‘In de afweging welke data we in eigen beheer verwerken en wat in de public cloud moeten risicovolle strategische afhankelijkheden én marktconcentraties worden meegewogen,’ schrijft hij. Dit uitgangspunt komt terug in het aangescherpte cloudbeleid in wording, maar ook in beleidskaders voor digitale autonomie en soevereiniteit van de overheid en in de IT-sourcingstrategie Rijk.

Rijkscloud

Zsabó maakt werk van een eigen Rijkscloud, een andere dringende wens van de Kamer. Dit wordt onderdeel van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS), die dit voorjaar wordt gepubliceerd. De overheidscloud moet helpen om ‘ongewenste’ afhankelijkheden tegen te gaan en wordt de plek om gevoelige gegevens op te slaan.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in