Overslaan en naar de inhoud gaan

Internettaks dreigt voor webgiganten

Het idee is dat over de nieuwe belastingmaatregel al in december een besluit valt. De ministers van Financiën van de EU-lidstaten hebben dat streven zaterdag in Letland onderschreven, meldt de Volkskrant.
bezuinigen spaarvarken
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het doel van de nieuwe belasting is een einde te maken aan de oneerlijke situatie dat internetbedrijven fiscaal zeer gunstig uit zijn in Europa, terwijl de regeringen moeten bezuinigen en hervormen. "We moeten niet langer discussiëren, maar beslissen en optreden", zei de Franse minister Le Maire, de initiatiefnemer van het plan voor de internettaks.

Hoewel er unaniem instemming is om iets te doen aan de onrechtvaardigheid, is het maar de vraag of de internettaks ook die decemberdeadline gaat halen. Een aantal landen wil zorgvuldig te werk gaan uit vrees dat de multinationals zullen vertrekken uit de EU.

Aarzeling bij lidstaten

Ook denken zij dat de Amerikaanse regering tegenmaatregelen gaat nemen tegen Europa, omdat de multinationals die nu onder vuur liggen, allemaal hun wortels is de VS hebben. Vooral Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus hebben hun bedenkingen. Zij zien liever dat De Europese Unie zich aansluit bij wereldwijde maatregelen zoals van de OESO, in plaats van op eigen houtje te opereren. Dat houdt echter in dat alle landen in de OESO overeenstemming moeten bereiken en daar zijn doorgaans maandenlange vergaderingen voor nodig. Elk van de lidstaten heeft een vetorecht bij dit soort Europese fiscale regelgeving. Toch heeft minister Dijsselbloem goede hoop dat alle lidstaten zich aansluiten bij de plannen.

Planning wordt een probleem

Een ander probleem met de krappe tijdsplanning is dat allerminst duidelijk is wat precies belast gaat worden. Gaat het om de advertentie-inkomsten, de digitale diensten of het gebruik van data. Daarover moet meer duidelijkheid komen in een eerste plan van aanpak dat de ministers eind deze maand al willen bespreken in een speciale topconferentie in Estland. Wanneer de ministers in december een akkoord bereiken, is het de bedoeling dat de Europese Commissie in het voorjaar met wetsvoorstellen komt. Die moeten daarna nog in nationale wetgeving van de lidstaten worden verwerkt

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in