Overslaan en naar de inhoud gaan

Prof & stagiair: Vooral leren hoe het er in een bedrijf aan toe gaat

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), met vestigingen in Amsterdam en Flevoland, doet onderzoek voor de lucht- en ruimtevaart. De locatie Flevoland beschikt onder meer over windtunnels waar alle types Airbus werden getest. Ook doet men er onderzoek naar de nieuwste materialen voor de ruimtevaart.
Een spannende locatie voor een stage? “Van de speciale dingen die ze hier doen, zie ik niet zoveel hoor. Het is wel heel groot”, zegt Tubben.
Business
Shutterstock
Shutterstock


Tijdens zijn stage doet hij allerlei werkzaamheden voor systeembeheer, van het aanleggen van een klein draadloos netwerk tot het aanmaken van e-mailaccounts. De tweedejaarsstage is vooral bedoeld om te leren hoe het er in een bedrijf aan toe gaat, zegt zijn begeleider Edwin Biemolt: “Leren hoe je moet samenwerken en met collega’s en interne klanten omgaat.” NLR werkt graag met stagiairs: de eerste helft van het jaar heeft het twee tweedejaars van het mbo aan de slag, in de tweede helft van het jaar komen er twee vierdejaars van het mbo. “De vierdejaars vertrouwen we meer het technische werk toe, omdat zij al veel meer kunnen. Zij helpen bijvoorbeeld met het beheer van de servers.”
Tubben begon in september met zijn stage, die tot januari duurt. Hoe kwam hij bij NLR terecht?
“Eigenlijk wilde ik eerst ergens anders stage gaan lopen, maar mijn leraar vond dat dit een goede plek was voor mij. En ik vind het best leuk. Vooral als het druk is. Soms zijn er wat rustigere dagen en dat vind ik minder. Het leukst tot nu toe was toen er nieuwe servers binnenkwamen, die we in elkaar mochten zetten.”
“Ik leer hier elke dag wel nieuwe dingen. De basiskennis heb ik al, bijvoorbeeld hoe ik storingen moet oplossen. Ik leer vooral allerlei kleine dingen, bijvoorbeeld over het installeren van software. Daar klik ik meestal snel door, maar hier heb ik geleerd dat je soms beter andere instellingen dan de standaardinstellingen kunt kiezen, omdat het dan later makkelijker werkt.”
Ook het omgaan met collega’s en klanten is leerzaam, zegt hij: “Als ze met een probleem komen, dan moet je eerst goed luisteren en niet meteen een oplossing gaan zoeken. Als je er eerst achter komt wat precies het probleem is, dan vind je de oplossing ook sneller.”
Zijn begeleider vindt dat hij het goed doet: “Ik kon hem al redelijk vlot alleen op pad sturen om een probleem op te lossen. Als hij er niet uitkomt, dan belt hij mij en zoeken we samen een oplossing. Dat is niet altijd zo met de tweedejaarsstagiairs. Soms kun je die halverwege hun stage nog niet ergens alleen heen sturen.”
Tubben had zich niet echt een voorstelling gemaakt van werken in de ICT, zegt hij. Hij deed het vmbo en stroomde door naar het mbo. Hij denkt erover om later informatica aan het hbo te gaan studeren. Een verstandige keus, zegt Biemolt, die inschat dat Tubben dat prima aankan.
Biemolt zelf studeert ook aan het hbo, in deeltijd. “Er komt straks een tekort aan hbo’ers informatica, dus het is verstandig om door te studeren. Ik vind de opleiding erg interessant en kan het Tubben ook aanraden. Wel grappig trouwens: op de hogeschool waar ik nu studeer, kom ik regelmatig oud-stagiairs van ons tegen die de voltijds opleiding doen.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in