Red Hat mikt op ontluikende markten
Linux-distributies vinden zonder veel moeite hun weg naar de markt als serversoftware, maar als vervanging van Windows-desktopsoftware heeft de systeemsoftware nog een lange weg te gaan.
“De meeste gebruikers willen geen vervanging voor Windows”, zo liet een woordvoerder van Red Hat weten. Maar er bestaat wel behoefte aan specifieke oplossingen, bijvoorbeeld voor overheden en kleine bedrijven met weinig geld in ontluikende markten.
Intel
Opvallend is hierbij de rol van Intel als partner van Red Hat. Intel levert moederborden en systeemconfiguraties voor een nieuwe generatie pc’s − onder noemers als Classmate, Affordable, Community en Low-Cost PC − waarop de software Global Desktop wordt voorgeïnstalleerd. OEM-partners van Intel zouden die systemen dan kunnen verkopen inclusief technische ondersteuning van zowel Intel als Red Hat. De integratie van hardware en software moet garanderen dat alles ook echt werkt, reden waarom Red Hat Global Desktop niet op cd-rom en ook niet op het web verkrijgbaar zal zijn.
Red Hat maakt dus onderscheid tussen de reguliere Enterprise Linux- en de Global Desktop-variant. Alle complexiteit, zoals software voor programmeurs, is uit het systeem gesloopt. Geen 1.500 applicaties die kantoorwerkers toch nooit zullen gebruiken, maar hooguit 700. Daardoor kan de software ook nog eens op goedkopere hardware draaien.
Maar verschilt die aanpak eigenlijk wel van de onlangs aangekondigde samenwerking voor de Amerikaanse tussen Dell en Canonical, de distributeur van de gebruiksvriendelijke Linux variant Ubuntu? Levert Dell daarmee niet evengoed een platform dat ‘gegarandeerd werkt’? Ja, zegt Red Hat, maar Dell verkoopt software aan Linux-enthousiastelingen, terwijl Red Hat concrete IT-oplossingen binnen een bepaald budget aan het onderwijs of het bedrijfsleven wil leveren. “Mensen die onze software kopen zijn niet per definitie geïnteresseerd in Linux, maar in kant-en-klare oplossingen.”
Nog een aankondiging: Online Desktop; software die bepaalde onlinediensten nauwer integreert met de systeemsoftware. Red Hat maakte de vergelijking met de Sidebar in Vista, een verzameling applicaties waarbij gegevens van het internet worden gehaald, maar ook met Google Docs (online tekstverwerker en rekenblad) en Flickr (delen van foto’s), internetdiensten die ook op het bureaublad gestalte zouden kunnen krijgen. Zover is het nog niet. Het is een langetermijnproject, waarmee Red Hat zal experimenteren in Fedora 8, de ‘ontwikkelversie’ van zijn software.
Virtualisatie
Een andere ontwikkeling voor Red Hat is virtualisatie, de mogelijkheid om meerdere besturingssystemen onafhankelijk van elkaar op één pc naast elkaar te laten draaien. Topman Matt Szulik liet tijdens de openingsspeech doorschemeren dat Red Hat op dit gebied een belangrijke speler hoopt te worden. Red Hat wil vooral ondersteuning bieden aan organisaties die applicaties van de ene server naar de andere willen kunnen verplaatsen. Een eerste stap in die richting is een samenwerking met database leverancier Sybase. Sybase ASE en de IQ worden ‘virtuele applicaties’, toepassingen die je heel snel kunt inzetten en niet vooraf hoeft te configureren. Niet alle Sybase producten zijn overigens meteen ‘virtueel’ beschikbaar.
Marktplaats
Tot slot kondigde Red Hat ook nog een marktplaats aan waar klanten zakelijke open-sourcesoftware kunnen aanschaffen. Red Hat neemt de ondersteuning voor zijn rekening. Er kunnen pakketten als MySQL, Zimbra, Jive en Sugarcrm worden aangeschaft, waarbij Red Hat garandeert dat de software zonder problemen draait onder Red Hat Enterprise Linux 5. Ook kunnen klanten een beoordeling over de geboden diensten achterlaten. Die aanpak lijkt op Market Start waarmee concurrent Novell zich op het midden- en kleinbedrijf richt. Wel zal de marktplaats voorlopig alleen toegankelijk zijn voor klanten in Noord Amerika. Eind dit jaar opent Red Hat de marktplaats voor klanten in Europa.