Samsung-CEO door het stof voor eigen sjoemelsoftware
Han maakte voor de aandeelhouders met name excuses dat er zo'n commotie was ontstaan - nooit leuk voor aandeelhouders al die negatieve aandacht. Maar verder verdedigde hij de keuze voor de GOS-app met een aantal claims: de GPU en CPU zouden -ook bij het gebruik van gaming-apps- niet worden afgeknepen tot een niveau waarop de prestaties eronder lijden. Hij verwierp de suggesties dat Samsung zou hebben willen besparen op kosten voor hardware die de warmte van de processoren zou kunnen wegleiden en daarvoor in de plaats te vertrouwen op de werking van de GOS-app, zo is te lezen bij ZDNet.
Vorige week ontstond ophef over de ontdekking van de GOS-app bij een analyse van het nieuwe Samsung-vlaggenschip, de Galaxy S22. De app bleek echter ook al aanwezig te zijn in de Galaxy S10. De app is gericht op het temperen van de warmteontwikkeling in de GPU en CPU door de prestaties omlaag te brengen. De naam suggereert dat de app vooral werkt op gaming-apps en bedoeld is voor situaties waarbij de smartphone uren achtereen wordt gebruikt voor rekenintensieve spelletjes.
Maar de onderzoekers vonden een lange lijst met duizenden apps in de GOS-app, waaronder inderdaad veel games, maar daarnaast ook vrijwel alle andere populaire apps. De enige apps die niet in de lijst voorkomen, zijn de benchmark-apps waarmee onafhankelijke instituten de prestaties van processoren in smartphones kunnen vergelijken. Zo lijkt Samsung te proberen in tests de prestaties van de Galaxy-smartphonelijn gunstiger voor de dag te laten komen dan ze in praktijk zijn. Dat riekt naar kopersbedrog. De South Korean Fair Trade Commission is dan ook een onderzoek gestart om te beoordelen of Samsung de labeling en advertentiewetten heeft overtreden.
Samsung in verweer
Han ontkent alle aantijgingen. De GOS-app is alleen bedoeld ter bescherming van de veiligheid van de gebruiker en zou juist de prestaties van de smartphone optimaliseren. In reactie op de commotie vorige week was Samsung er snel bij met een nieuwe versie van de GOS-app die gebruikers meer mogelijkheden geeft zelf een prioritering in te stellen bij de inwerking op de processoren. Veel gebruikers van de smartphones willen echter de mogelijkheid om de GOS-app helemaal uit te schakelen.
De situatie roept herinneringen op aan de auto-industrie -met name Volkswagen- die software had gemaakt om te zorgen dat dieselmotoren gunstiger scoorden bij milieutests, maar in praktijk op de weg veel meer emissie van schadelijke stoffen vertoonden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee