‘Slecht toegankelijke overheidswebsites geen kwestie van onwil'
De partijen trokken Knops aan zijn mouw over de situatie van de overheidswebsites die enkele weken na de deadline voor het verplicht worden van de Europese webtoegankelijkheidsrichtlijn nog altijd niet voldoen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat overheden flink achterlopen.
Volgens Knops blijkt er niet zozeer sprake van onwil om toegankelijkheidsproblemen te verhelpen, maar van belemmeringen die worden ervaren. De meest voorkomende redenen die bij het ministerie worden opgegeven waarom websites nog niet volledig toegankelijk zijn, zijn te weinig kennis, beperkt organisatorisch vermogen, beperkte middelen en te weinig bestuurlijke betrokkenheid.
Bewustwording geen effect
Knops stelt dat er veel werk is gestoken in de bewustwording rondom toegankelijkheid, maar dat dit niet het gewenste effect heeft gehad. Inmiddels is in kaart gebracht welke overheidsinstanties nog geen invulling hebben gegeven aan de wettelijke verplichting. Dat is te vinden op www.toegankelijkheidsverklaring.nl.
De komende maanden worden alle overheden zonder geldige toegankelijkheidsverklaring benaderd door een toegankelijkheidsteams van de overheid en het expertisecentrum Digitoegankelijk. De overheden worden onder meer aangespoord om verbetermaatregelen te nemen en op basis daarvan hun toegankelijkheidsverklaring bij te werken. Knops meldt dat aan het eind van dit jaar en in de eerste maanden van 2021 de effecten van deze inzet zichtbaar zullen zijn.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee