Softwarematige monitoring thuiswerkers toegenomen na corona
Nu het verplichte thuiswerken als gevolg van de coronapandemie is verdwenen en werknemers steeds vaker weer naar kantoor gaan, ligt het voor de hand dat ook het gebruik van monitoringsoftware weer afneemt. Niets is minder waar, zo blijkt uit onderzoek van Capterra. Het deel van de ondervraagden dat aangeeft dat hun werkgever tools inzet om toezicht te houden, komt in het onderzoek van februari 2023 uit op 43%. In een vergelijkbaar onderzoek in 2020 was dat nog 37%. Capterra deed het onderzoek onder bijna 1.000 mensen in de onderkant van het MKB-segment.
Niet prettig
Ruim de helft van de ondervraagden (53%) vond het niet prettig dat hun werkgever hun gedrag thuis in de gaten hield. De meest toegepaste vorm van monitoring is tijdmanagement (32%), ofwel het meten van de totale tijd die de werkers besteden aan verschillende taken. Van de ondervraagden gaf 31% aan dat ook de aanwezigheid werd bijgehouden in de vorm van in- en uitlogtijden en de registratie van actieve en inactieve tijd.
Voor 26% bestond de monitoring ook uit het in de gaten houden van de werkdruk, bijvoorbeeld door het hanteren van actielijsten, werkdrukschema's en KPI's. Bij eenzelfde percentage was er sprake van het volgen van de computeractiviteit, door het registeren van bijvoorbeeld internettoegang en browsegedrag.
Monitoring stimuleert sommigen
Hoewel dus zeker de helft werknemers aangeeft de monitoring niet fijn te vinden, is er ook een ruime groep (36%) die aangeeft zonder het toezicht minder gemotiveerd te zijn. Voor bijna de helft van de ondervraagden (49%) maakt het niet uit. De monitoring heeft geen negatieve invloed op hun motivatie maar stimuleert hen ook niet.
De digitale controle beperkt zich niet tot uitvoerenden. Van de leidinggevenden zegt 56% zelf ook gecontroleerd te worden door iemand hoger in de hiërarchie of door de HR-afdeling. Slecht 27% geeft aan alleen de mensen te volgen die in het eigen team zitten, maar zelf niet gecontroleerd te worden.
Informeren nog altijd niet op orde
Bedrijven zijn wel transparanter geworden over de controle-activiteiten. Bij het onderzoek in 2020 gaf 43% van de respondenten aan hierover geïnformeerd te zijn door HR. Nu is dat percentage gestegen tot 73%. Toch zegt nog altijd 22% geen informatie te hebben ontvangen of het niet te weten. Van de geïnformeerde respondenten zegt 40% behoefte te hebben aan meer uitleg.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee