Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer hobbies van topmanagers bedrijfszaken worden

Je zou het aan de foto bij dit artikel misschien niet zeggen, maar die guitig lachende krullenbol is later in zijn carrière niet alleen een machtige miljardair geworden maar ook een fervent beoefenaar van vechtsporten, extreme sporten en recreatieve luchtvaart. En die hobbies van Mark Zuckerberg worden nu door zijn bedrijf Meta Platforms genoemd als waarschuwing aan beleggers.

jonge Mark Zuckerberg
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped, co

Jawel, de hobbies van een topmanager kunnen impact hebben op het reilen en zeilen van een organisatie. En daarmee op de beurskoers. Zo waarschuwt Facebook-moederbedrijf Meta nu in zijn jaarrapport voor de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC (Securities and Exchange Commission). De grote voorliefde van oprichter en topman Zuckerberg voor vechtsporten is in wezen een bedrijfsrisico.

Teken van managementcultuur?

En het gaat niet alleen om die ene (allerhoogste) manager! Ik lees in een nieuwsbericht nu dat volgens Meta Zuckerberg en verschillende andere managers afgelopen jaar deelnamen aan "verschillende risicovolle activiteiten, zoals vechtsporten, extreme sporten en recreatieve luchtvaart". Daarmee zouden ze risico hebben gelopen op "ernstig letsel en overlijden", voegt het concern daaraan toe.

Het enthousiasme voor vechtsporten van Zuckerberg is al jaren bekend. Maar het is de eerste keer dat Meta een dergelijke verwijzing naar de hobby's van zijn topman opneemt in de gebruikelijke risicowaarschuwingen voor beleggers. En die waarschuwing is niet puur een juridische exercitie voor een theoretische mogelijkheid. Zuckerberg meldde in november vorig jaar zelf nog op zijn andere social network Instagram dat hij was geblesseerd door zijn hobby. Hij had de voorste kruisband in zijn knie gescheurd tijdens het trainen voor een MMA-gevecht (mixed martial arts).

Meta stelt dat het gevolgen kan hebben als Zuckerberg door zijn vechtsporten en andere hobbies zijn werk niet - of niet goed - meer zou kunnen doen. Net als in eerdere jaren stelt het concern in het jaarrapport namelijk dat als de topman om welke reden dan ook niet langer beschikbaar zou zijn, dit een "materiële negatieve impact op onze activiteiten" zou kunnen hebben.

Ironman, marathon, gaming, bingewatchen

Mijn vraag is nu hoe ver een organisatie hierin moet gaan en hoe-niet-ver topmanagers hierin moeten gaan. MMA-gevechten zijn één ding, maar Ironmanwedstrijden dan? Of marathons, of voetbal? En andersom geredeneerd: gaming op de bank, streamingdiensten bingen vanuit je luie stoel, en daarbij dan wat snoepen, snacken en fastfooden? Dat kan ook gezondheidsgevolgen en dus bedrijfsimpact hebben.

(Of ik me aangesproken voel? Niet door de extreme sporten, hoor.)

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in