Zelfvertrouwen Microsoft onaangetast
Bill Hilf, General Manager Platform Strategy, zegt het publiceren van de protocolinformatie voor de belangrijkste serverproducten van Microsoft niet als een knieval te zien voor de Europese Commissie. Microsoft zal juist erg veel baat hebben bij het openen van zijn platform, omdat veel open-sourceontwikkelaars software voor het Windows-platform zullen schrijven. “Ik denk dat het een verborgen zegen is. Open source is ten eerste een enorm goed testmodel. Wij kunnen zelf ondanks onze omvang maar een beperkt aantal testscenario’s aan. Daarnaast wil ik wedden dat het applicatie-ecosysteem hierdoor enorm zal groeien. Er zal twee tot vier keer zoveel software op Windows draaien als voorheen.”
Hilf werkte voorheen bij IBM, waar hij verantwoordelijk was voor de Linux-strategie; ook heeft hij ervaring in het Samba-team. “Samba, dat een file- en printserver voor Windows maakt, werkt tot dusver via reverse engineering. Ze hoeven vanaf nu geen toeren meer uit te halen.” CEO Steve Ballmer is op een ander ogenblik nog resoluter: “Als innovatie gebeurt in de open-sourcegemeenschap, dan wil ik dat het op onze platformen gebeurt.”
Hilf zegt zich gereserveerd op te blijven stellen tegen ontwikkelaars die hem vragen een applicatie voor bijvoorbeeld Windows te mogen schrijven op dezelfde voorwaarden als Microsoft dat zelf kan. “Ik zeg dan ‘Oké, weet wat je wilt; het bouwen zelf is het probleem niet, maar het vergt enorm veel testwerk’.” Maar het zijn wel vooral de ontwikkelaars die de nieuwe ‘interoperabiliteitsprincipes’ van Microsfot waarderen, zegt hij. “De theologen en de politici in het IT-veld pikken dit niet echt op, maar in mijn ervaring doen de ontwikkelaars dat wel. Die gingen direct naar de website.”
Hilf bevestigt wel dat de nieuwe openheidsprincipes ook intern nog moeten landen. “We moeten zelf ook anders leren denken. Ook binnen Microsoft onthouden groepen programmeurs elkaar nu nog vaak informatie.” Volgens Hilf heeft de stap ‘jaren van debatteren’ gevergd, waarbij Bill Gates en Steve Ballmer ‘met alle lagen van het bedrijf’ in discussie gingen. Of de nieuwe EU-boete van invloed was op de beslissing, kan hij niet zeggen. “Ik heb daar geen mening over.”
Ook als het gaat om die andere veronderstelde open zenuw – Google – geeft het bedrijf geen krimp. Senior Vice President Chris Capossela van de Office-tak ziet op zijn beurt geen enkel negatief gevolg van het uitdijende aanbod van Google. “In tegenstelling tot Google geloven wij dat de toekomst van computergebruik een mengeling blijft van lokale verwerking en datacenters. We blijven geloven in de kracht van die pc die voor je op het bureau staat. ‘Alles weg van de pc’, zoals Google wil, zal niet gebeuren. Het wordt een mengeling van client, server en services.”
Microsoft zit juist op de ideale plek in het krachtenveld, meent Capossela (die een aantal jaren lang de toespraken van Bill Gates schreef). De ‘enterprise’-spelers als IBM, Sun en Oracle hebben geen voeling met de gebruikerservaring op pc-browsers en -telefoons. En internetbedrijven als Google en Yahoo hebben ‘het echte IT-DNA’ niet. Maar om nog even op Google terug te komen: “Een browser-only-strategie is een verliezersstrategie”.
In online-inspanningen kan zijn bedrijf zich volgens Capossela trouwens meten met Google. Microsoft zou in 2007 2,3 miljard dollar hebben uitgegeven aan datacenters op verschillende plekken in de VS en Europa – meer dan de 2 miljard van Google. Veel van die capaciteit zal bestemd zijn voor het online aanbieden van serversoftware als Exchange en SharePoint. “Over vijf jaar zal de helft van onze enterpriseklanten in die hoek gebruikmaken van een Online-aanbod. Dat is niet zo’n hele grote stap. Veel van die bedrijven zitten nu al op het periodieke afrekenmodel.”
Microsoft-klanten zullen ook blijven vertrouwen op de diepgaande onderlinge integratie van de producten van het bedrijf, menen andere managers. Het bestaan van het inzicht dat het in hoge mate openstellen van de protocolinformatie diezelfde integratie ook mogelijk maakt tussen de Microsoft-producten en die van derden, lijkt nog niet echt doorgedrongen: “We proberen diepe integratie samen te laten gaan met interoperabiliteit”, zegt David Campbell, ‘Technical Fellow’ bij de Server & Tools-divisie. Hij meent dat het voordeel van een ‘alles-op-Microsoft’-aanpak ook bij het vrijgeven van de protocollen blijft bestaan. MKB-vicepresident Michael Risse denkt dat in het midden- en kleinbedrijf dat adagium in ieder geval weinig overredingskracht nodig heeft. “In het MKB is standaardisatie een voordeel in plaats van een risico. Je ziet daarom veel pure Microsoft-bedrijven.”
Alleen Microsofts pogingen OOXML tot ISO-standaard te laten verheffen, lijken enigszins een open zenuw te verraden. Na de ISO-vergadering roemde het bedrijf wederom de constructieve sfeer waarin de meeste problemen met de standaard zouden zijn opgelost – een visie die door menig deelnemer werd bestreden. Om te tonen dat het écht zijn best doet voor interoperabiliteit heeft Microsoft met vijf partners een ‘laboratorium’ opgezet waarin de interoperabiliteit tussen zijn OOXML en het concurrerende bestandsformaat ODF verbeterd zal worden. /f.blankena@sdu.nl