Ambtenaar 2.0 is dood, lang leve Ambtenaar 3.0!
Dat is een verantwoordelijkheid die elke ambtenaar heeft: om na te gaan waar deze vernieuwingen gevolgen hebben voor je werk én om alle middelen te benutten die jouw werk efficiënter en effectiever maken."
Tien jaar na de introductie van Ambtenaar 2.0 werd op 12 oktober jl. de allerlaatste Ambtenaar 2.0-dag georganiseerd. Terugkijkend kan alleen maar worden geconcludeerd dat het initiatief van Van Berlo als waardevol en succesvol mag worden bestempeld. Met weinig financiële middelen en slim gebruikmakend van de mogelijkheden die het internet biedt, heeft hij een platform op het internet weten op te bouwen van ambtenaren die geloven in de kracht van een netwerksamenleving waarbij cocreatie leidt tot betere dienstverlening aan burgers en bedrijven. Cocreatie tussen overheden, maatschappelijke organisatie en burgerinitiatieven.
Een interessante verandering in de wijze waarop ambtenaren – zelf was ik in het verleden een van hen – de dienstverlening aan burgers en bedrijven benaderen. Een verandering van ‘van binnen naar buiten’, vanuit de professie gedreven. Maar tegelijkertijd ‘van buiten naar binnen’, als onderdeel van het ketenproces. Met de luiken open dus, ondersteund door het internet, en andere innovaties op het gebied van IT.
Ambtenaar 2.0 is echter niet meer. Dus hoe nu verder? Onze netwerksamenleving is volop in beweging. Denk aan de decentralisatie van uitvoeringstaken, een versnippering van het politiek speelveld, zich via hun smartphone emanciperende burgers en demografische aardverschuivingen door immigratie en een extreme vergrijzing in de komende decennia.
Het klinkt mogelijk paradoxaal, maar die vergrijzing kan een interessante case zijn om Ambtenaar 3.0 tot volle wasdom te laten groeien. Koppel onderwerpen die samenhangen met de vergrijzing aan 3.0-overheidsdienstverlening, op basis van de frisse aanpak die wij kennen van Ambtenaar 2.0. Bijvoorbeeld aan thema’s zoals zelfstandig wonen, zorg in de buurt, toegesneden voorzieningen, mobiliteit en langer doorwerken. Dan komen er zeker waardevolle ideeën bovendrijven over de manier waarop nieuwe uitdagingen kunnen worden opgevangen en op welke wijze ambtenaren hun diensten aan de samenleving zullen leveren.
Het gaat hier dan om zaken als de vraag welke organisatorische inrichting er nodig is vanuit de overheid en welke uitvoeringsprocessen en expertise hierbij passen. Dit alles ondersteund door ontwikkelingen rond innovaties zoals onder meer artificial intelligence, blockchain en RPA. Vergrijzing als opmaat voor vernieuwing; lekker en effectief out of de box denken, net als toen bij Ambtenaar 2.0. Leve Ambtenaar 3.0!
Magazine AG Connect
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 11, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee