Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvaarding omstreden telecomverdrag waarschijnlijk

De wijziging van het bestaande telecomverdrag komt vandaag (vrijdag) in stemming op de slotdag van de conferentie van de International Telecommunications Union (ITU), een afdeling van de Verenigde Naties, dat zich vorige en deze week in Dubai afspeelt. Het oude verdrag dateert uit 1988, toen internet nog geen rol van betekenis speelde. De ITU wil met de nieuwe overeenkomst ook een rol gaan spelen in het beheer van internet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De tegenstanders wilden dat niet zou worden getornd aan het principe om internet te vrijwaren van overheidsbemoeienis. De toewijzing van webadressen is nu in handen van de ICANN en de IANA, twee niet-overheidsinstellingen.

Nederland behoort tot de tegenstanders

Tot de delegaties die het verdrag nu niet willen ondertekenen en in elk geval eerst hun nationale regeringen moeten consulteren, behoren onder meer Canada, Australië, Nederland, Denemarken, Tsjechië, Zweden en Noorwegen.

Het verdrag is overigens niet bindend voor landen die het niet hebben ondertekend. Een van de algemene bezwaren van de tegenstanders was ook dat de stem van ieder land even zwaar weegt, hoe klein hun internetbevolking ook is.

China, Rusland en andere landen willen meer greep op internet

Tot de voorstanders van de verdragswijziging behoren onder andere China, Rusland en diverse landen in het Midden-Oosten, waaronder Saoedi-Arabië. Zij willen meer zeggenschap over internet en vinden dat de Verenigde Staten en andere westerse landen nu te dominant zijn in het bepalen van de manier waarop internet wordt beheerd.

Het nieuwe verdrag bevat ook aanpassingen van de regels voor belastingheffing op telecommunicatie. Het oude verdrag dateert nog uit de tijd dat de meeste telecombedrijven in staatshanden waren. Ook zijn nieuwe artikelen opgenomen over toegang tot telecommunicatie voor ontwikkelingslanden en voor mensen met een handicap.

Google en andere internetbedrijven vrezen beperking internetvrijheid

Internetbedrijven hebben er bezwaar tegen gemaakt dat ze niet bij de onderhandelingen zijn betrokken, al mochten ze wel waarnemers naar de conferentie sturen. Google reageerde in een verklaring met de vaststelling “dat veel regeringen de regulering en censuur van het internet willen vergroten.” Google schaart zich achter landen die weigeren te tekenen en achter “miljoenen mensen die net als wij een vrij en open web ondersteunen”.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in