Overslaan en naar de inhoud gaan

Accuduur blijft pijnpunt bij premium smartphones

De accu’s van dure premium smartphones blijven generatie na generatie snel leeglopen. Ook bij de nieuwste test van premiumsmartphones van AG Connect, uitgevoerd door het Belgische Datatestlab, lijden de accuprestaties onder de steeds krachtigere uitrusting van de telefoons.
accu opladen
© Unsplash
Unsplash

“Er is weinig vooruitgang in accutechniek, zeker voor wat relatief kleine apparaten betreft zoals smartphones”, zegt Jozef Schildermans, auteur van het onderzoek. De vorige generatie smartphones houdt het qua accuduur langer uit dan de nieuwe modellen. De S9+ bijvoorbeeld houdt het in de accubenchmark minder lang uit dan de S8+: 588 minuten tegenover 755 minuten. Hetzelfde geldt voor de HTC. De U11+ ging 587 minuten mee, de opvolger U12+ 413 minuten.

De telefoons krijgen steeds meer functionaliteiten en de prestaties zijn bij de meeste geteste telefoons ook goed. “Accuduur versus uitrusting en prestaties zijn als communicerende vaten: hoe groter het scherm en hoe krachtiger de processor, hoe zwaarder de accu belast wordt. Wie belang hecht aan een zeer lange autonomie is bijna verplicht te kiezen voor een iets minder krachtigere smartphone”, zegt Schildermans.

Midrangemodellen

Een voorbeeld van een minder krachtige smartphone is het midrangemodel Moto Z3 Play van Motorola. Daar is de accuprestatie flink verbeterd. De Z2 hield het 484 minuten uit in de accubenchmark, de opvolger (de Z3) 657 minuten. Daarmee houdt de Z3 het langer uit dan geteste Galaxy S9+ of HTCU12+.

Dat de autonomie van de midrangemodellen verbetert komt omdat de nieuwe versies van Android steeds efficiënter met de accu omspringen (door bijvoorbeeld het aantal achtergrondtaken te verminderen). Schildermans: “Het komt gedeeltelijk ook omdat die midrangesmartphones betere accu's krijgen die omwille van de lagere processor- en schermkracht dan uiteraard beter presteren dan bij de premium modellen die het uiterste van schermen en processoren vergen.”

Schermresolutie

De vraag is of snelheid altijd nodig is. “Gewone Androidtaken draaien vlot genoeg op een midrangesmartphone, op voorwaarde dat die voldoende ram en opslagruimte heeft”, zegt Schildermans. Volgens hem is 3 GB ram en 64 GB opslagruimte momenteel toch wel een minimum voor professioneel gebruik. “Die hogere snelheid is vooral van belang voor grafische toepassingen en dan vooral fotografie, video en games. Wat de schermresolutie betreft: weinig mensen zijn in staat om het verschil te zien tussen een higher-midrangescherm met een pixeldichtheid van 400 ppi en een premium-scherm met een pixeldichtheid van 500 of méér ppi - al hangt dit ook af van de kijkafstand en de leeftijd.”

Een premiumsmartphone kost soms meer dan een goed uitgeruste bedrijfslaptop. Van de zes geteste telefoons zitten enkel de Motorola  Moto Z3 Play en de Asus Zenfone 5z qua aankoopprijs onder de 500 euro.

Test: zes premium-Androidsmartphones

Behalve een prijsstijging zien we niet zoveel vernieuwing bij de huidige topmodellen van bijvoorbeeld HTC, Huawei en Samsung. Integendeel: de accuprestaties lijden onder de steeds krachtigere uitrusting. Lees hier de volledige test.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in