Amerika openbaart hoe het het internet bestiert
Om die reden is de rol van de NTIA al geruime tijd onderwerp van bij tijd en wijle verhitte debatten. Deels omdat zo'n centrale rol voor één land volgens critici niet past bij een instrument met wereldwijde betekenis. Deels vanuit de vrees bij met name landen die zich niet tot de bondgenoten van de VS rekenen, dat Amerika de werking van hun internet via de NTIA manipuleert of kan manipuleren als het de VS zo uitkomt.
Onpolitiek, ambtelijk proces
De werkelijkheid lijkt wat prozaïscher, nu de NTIA openbaar heeft gemaakt wat ze precies doet. Dat blijkt een ambtelijk administratief proces waar geen politieke afwegingen aan te pas komen. Kort gezegd wacht de NTIA voorstellen voor veranderingen in de root zone in van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Bij ontvangst controleert of het proces naar behoren is doorlopen en de geldende procedures zijn nageleefd, en stuurt de wijziging vervolgens door naar Verisign, dat het feitelijke root zone-bestand onder zijn hoede heeft:
Voor de Whois-database en voor het (opnieuw) machtigen van top-leveldomeinen geldt een vergelijkbare procedure waarbij - benadrukt de NTIA - dus geen inhoudelijke beoordeling wordt gemaakt van de voorgestelde wijziging.
De presentatie waarin de NTIA zijn rol toelicht, bevat ook cijfers over de werkbelasting die dat oplevert. De NTIA beoordeelde in november 47 wijzigingen in de root zone, 30 aanpassingen in de Whois-database en 22 verzoeken tot machtiging. NTIA reageerde op die aanmeldingen in alle gevallen binnen 24 uur.
Bureaucratischer oplossing
Eerder dit jaar besloot het Amerikaanse ministerie van handel om onderdelen van het beheer van het internet-adressysteem over te dragen aan de internationale gemeenschap. Dat heeft begin deze maand geleid tot een voorstel voor een andere opzet van de regulering van internetadressen. Onderdeel daarvan is het voorstel de taak van de NTIA over te laten nemen door een non-profitorganisatie waarvoor een speciaal daarvoor aangewezen team belanghebbenden als contractpartner zou moeten optreden. Een alternatief zou zijn ICANN zelf met die taak te belasten. Daarnaast zou een klantencomité toezicht moeten houden op het hele beheerproces rond internetadressering en zou er een raad van beroep moeten komen om conflicten te behandelen.
Als dat voorstel door de internetgemeenschap overgenomen wordt, wordt de afhandeling van wijzigingen in de root zone, de whois-database en de aanpassingen in machtigingen voor topleveldomeinen waarschijnlijk een stuk omslachtiger, bureaucratischer en langduriger dan u het geval is. Maar in ieder geval is het dan uit handen van de VS.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee