Overslaan en naar de inhoud gaan

'Auto's rapporteren zelf slechte staat wegennet'

Om wegdekschade beter in kaart te kunnen brengen, riep het Vlaams Instituut voor Mobiliteit het 'Sensovo'-project in het leven. Bij dat project maakte het VIM gebruik van de informatie uit verschillende voertuigsensoren die de computers in een auto via de CAN-bus naar elkaar doorsturen. De gegevens komen dus van technologie die al voor andere doeleinden (ABS, ESP) aanwezig is in de auto.
Business
Shutterstock
Shutterstock

"Als je de data zou gebruiken die de bussen van het openbaar vervoer verzamelen, zou je de staat van het wegdek continu kunnen monitoren", geeft communicatiecoördinator Sandra Vanderniepen als voorbeeld.
Bij de tests werden vooral de wielsnelheidsensoren en de accelerometer in de voertuigen gebruikt. "Als je de data uit die sensoren aan elkaar koppelt en je laat er een speciaal algoritme over gaan, dan kan je perfect vastleggen waar de gaten in het wegdek zich bevinden", zegt Vanderniepen. Natuurlijk: hoe groter de hoeveelheid metingen (idealiter gecombineerd via crowdsourcing), hoe juister de interpretatie en hoe accurater het eindresultaat.

Moeilijker leesbaar

"Het grootste probleem tijdens de tests was dat de data bij sommige fabrikanten moeilijker 'leesbaar' is dan bij andere. Er zijn ook autoconstructeurs die de informatie uit hun sensoren niet willen vrijgeven, omdat ze er zelf mee aan de slag willen." Het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) maakt de resultaten uit deze proof of concept nu beschikbaar voor derden.

"Wij hopen dat de overheid, of een commercieel bedrijf, aan de slag gaat met onze gegevens, en dat er een commercieel product rond gemaakt wordt. Denk maar aan een Coyote, of aan andere bedrijfjes die producten maken in de autosfeer." Naast het VIM werkten onder meer Mobistar, Melexis, VAB, Siemens, Coyote, Datavision en de Universiteit van Antwerpen mee aan dit project.

Bron: Datanews

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in