Overslaan en naar de inhoud gaan

Deutsche Telekom geeft DSL-internet oppepper

De nieuwe technologie die Duitslands grootste telecombedrijf vanaf 2013 wil uitrollen heet vectored DSL. In theorie kan daarmee de downloadsnelheid via VDSL2-verbindingen verdubbelen en de uploadsnelheid met een factor 4 toenemen. Dat komt neer op respectievelijk maximaal 100 en 40 megabit per seconde.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Om die snelheid mogelijk te maken, moet de gebruiker wel op vrij korte afstand van de centrale wonen. Op dit moment kan met vectored DSL een afstand tot circa 1000 meter worden overbrugd. Voor veel gebruikers zou in elk geval 50 tot 80 megabit ‘downstream’ haalbaar zijn. Vooral de hogere uploadsnelheid kan echter interessant zijn voor toepassingen waarbij consumenten steeds meer data ‘in de cloud’ willen parkeren.

Storingen onderdrukt in de centrale

Vectored DSL maakt hogere snelheden mogelijk doordat het de ‘overspraak’ (interferentie) tussen naast elkaar liggende koperdraadjes onderdrukt. Deze ruis drukt de snelheid, zowel voor downloaden als uploaden, zelfs al over korte afstanden van enkele honderden meters. De ruisonderdrukking vindt plaats in de zogeheten DSLAM’s, de kastjes van de service providers in de centrale die in verbinding staan met de aansluitingen in woningen en bedrijven.

Niek Jan van Damme, baas van de Duitse vestiging van DT, vertelde verslaggevers in Keulen volgens persbureau Bloomberg dat de kosten van het project nog worden onderzocht. Hij hoopt dat de toezichthouders binnen een half jaar toestemming geven voor uitvoering van de plannen.

Topman wil in 4 jaar 24 miljoen woningen aansluiten

Topman Rene Obermann zei eerder uit te gaan van de opwaardering van 24 miljoen DSL-aansluitingen in de komende vier jaar. Op basis van dat aantal zou het project 5 tot 6 miljard euro kosten.

Volgens DT is opwaardering van het aloude kopernetwerk stukken voordeliger dan het aanleggen van nieuwe glasvezelaansluitingen tot aan de woning (Fiber To The Home). Dat laatste zouden zo’n 4000 euro per adres kosten, terwijl vectored DSL voor circa 250 euro per aansluiting kan worden gerealiseerd.

Inkomsten uit vaste netwerk staan onder druk

Met vectored DSL hopen telecombedrijven als DT de levensduur van een vaste netwerken met koperdraad te rekken en ook te kunnen concurreren met DOCSIS 3.0, de snelste breedbandstandaard voor de kabel. De inkomsten uit deze netwerken – en dan vooral die uit spraakverkeer – dalen de laatste jaren gestaag door de opkomst van breedbandalternatieven via de kabel en glasvezel.

Vorig najaar maakte Belgacom bekend dat het als eerste telecombedrijf ter wereld vectored DSL in België wilde introduceren. In Oostenrijk is Telekom Austria met de aanleg begonnen. Ook elders zijn proeven en pilots gaande.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in