EU bekijkt contracten Apple op machtsmisbruik
Het onderzoek zou zich in eerste instantie concentreren op contracten met Franse belbedrijven. De anonieme bron sluit niet uit dat ook telecombedrijven in andere landen tijdens het onderzoek in beeld komen.
EU bevestigt dat onderzoek is ingesteld
De Europese Commissie heeft in een verklaring bevestigd dat ze de contracten van Apple onder het vergrootglas legt. De toezichthouder is niet verplicht in actie te komen totdat iemand een formele klacht over concurrentiebelemmerend gedrag heeft ingediend.
Een woordvoerster van Apple reageerde met de stelling dat de contracten "volledig in overeenstemming zijn met plaatselijke wetgeving waar dan ook we zakendoen, inclusief de Europese Unie."
Apple zou vooral kleine telecombedrijven hard aanpakken
The New York Times maakt uit gesprekken met diverse kenners van iPhone-contracten op dat Apple voor sommige kleine Europese telecombedrijven strengere overeenkomsten afsluit dan met grotere bedrijven. Soms zouden de eisen van Apple "ongewoon strikt" zijn, waardoor andere fabrikanten van mobiele telefoons maar moeilijk kunnen concurreren.
De contracten die Apple afsluit voor de levering van iPhones zijn voor ieder telecombedrijf weer anders. Apple haalde vorig kwartaal 56 procent van zijn totale omzet binnen via dergelijke contracten.
Verkoopquota iPhone kunnen nadelig zijn voor concurrenten
Doorgaans legt Apple contractueel vast hoeveel iPhones een telecombedrijf in een bepaalde periode - doorgaans 3 jaar - moet verkopen. Als het telecombedrijf de geëiste quota afwijst, mag het de iPhone niet in het assortiment opnemen. Veel telco's huiveren bij de gedachte dat ze de iPhone niet zouden kunnen aanbieden, omdat dat veel omzet kan kosten. De hoge verkoopaantallen die Apple eist, kunnen nadelig zijn voor andere fabrikanten omdat een groot deel van de marketinginspanningen dan naar de iPhone gaat.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee