Overslaan en naar de inhoud gaan

EU dreigt met handelsbeperkingen voor Huawei en ZTE

De Europese Commissie overweegt China een formele waarschuwing te sturen dat zij handelsbeperkingen en invoerheffingen zal opleggen aan Huawei en ZTE. Dat gebeurt vanwege illegale staatssteun en dumping bij de import van mobiele telecommunicatienetwerken en hun essentiële elementen. Dat meldt nieuwsdienst Reuters, die zich beroept op betrouwbare bronnen.
Europese vlag
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Karel de Gucht, Europees commissaris van Handel, zou nog vandaag ondersteuning vragen aan de 27 lidstaten om deze waarschuwing daadwerkelijk aan de Chinese president Xi Jinping te sturen. De Gucht zou hiervoor in elk geval de volledige steun hebben voor deze actie van EU-president Barroso

De EU wil hiermee laten zien dat het zich sterk verzet tegen wat zij ziet als „het dumpen van producten“ door China met ongeoorloofde staatssteun. Huawei is in korte tijd uitgegroeid tot de tweede leverancier wereldwijd van telecomapparatuur – achter marktleider Ericsson. Het eveneens Chinese ZTE is inmiddels de vijfde leverancier in dit marktsegment. Huawei haalt nu ongeveer een derde van zijn omzet uit Europa.

Concurrenten vrezen repercussies

Eerder al overwoog de EU een onderzoek te starten naar de vermeende marktverstorend gedrag van de Chinese leveranciers. Niet alle landen stonden hier achter omdat 3 Europese concurrenten van Huawei en ZTE, te weten Alcatel-Lucent, Ericsson en Nokia Siemens Networks op het punt stonden grote contracten in China af te sluiten. Zij vrezen die niet te krijgen als de EU handelsbeperkingen oplegt aan China voor de telecomproducten.

Inmiddels lijkt het erop dat de EU bewijzen heeft van Chinese staatssteun aan Huawei en ZTE. De bedrijven zouden exportvergoedingen krijgen en goedkope leningen van Chinese staatsbanken. Daardoor kunnen zij hun producten voor lagere prijzen verkopen dan Westerse concurrenten.

Beveiliging

Niet alleen de staatssteun baart de EU zorgen, ook de veiligheid van netwerken die voor een groot deel afhankelijk zijn van Chinese technologie. De veiligheid daarvan wordt ook nogal eens betwist; er zouden al dan niet moedwillig lekken zitten in de software van de apparatuur, zo is al diverse keren aangetoond door onderzoekers. Om die redenen weren de Amerikaanse en Australische overheden beide Chinese leveranciers al van hun markten.

Zowel de Chinese overheid als Huawei en ZTE stellen dat zij zich aan de geldende wetten houden. Ook voeren zij aan dat ze graag in oveleg zouden treden met de EU maar daarvoor niet in de gelegenheid worden gesteld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in