EU en Nederland trekken richtlijn dataopslag nog niet in
"De EU zal het vonnis nauwkeurig bestuderen en de impact ervan analyseren", aldus de woordvoerder van Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse zaken). Wellicht dat er daarna een nieuw wetsvoorstel komt.
Volgens de woordvoerder draait het in het vonnis om de verhouding tussen enerzijds de bescherming van burgers en hun rechten en anderzijds om de strijd tegen terrorisme en criminaliteit.
Nederland volgt Europese voorbeeld
Ook het Nederlandse kabinet gaat de wetgeving over het bewaren van telecomgegevens niet direct intrekken. Eerst gaan we het arrest van het Europese Hof van Justitie bestuderen, zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Liesbeth van Tongeren van GroenLinks vroeg de bewindsman deze week al met een intrekkingswet te komen. Volgens haar kon het oordeel van het Hof over de EU-richtlijn over telecomgegevens niet als een verrassing zijn gekomen omdat de advocaat-generaal het Hof eerder ook al zoiets adviseerde. Teeven beloofde ,,tempo te maken'' met de beantwoording. Hij denkt daar ongeveer nog acht weken voor nodig te hebben.
Opslag gegevens schendt grondrechten
Het Hof verklaarde de richtlijn eerder vandaag ongeldig. De verplichte opslag van telecomgegevens is in strijd met Europese grondrechten. De Europese regels schenden volgens het hof bovendien de bescherming van persoonsgegevens.
Volgens de staatssecretaris heeft de uitspraak geen gevolgen voor strafzaken of de werkzaamheden van de veiligheids- en inlichtingendiensten. Hij benadrukte verder dat het wel belangrijk is dat telecomgegevens een "bepaalde tijd'' worden bewaard.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee