Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geïnternationaliseerde domeinnamen nog te lokaal'

Uit het IDN World Report 2014 dat EURid met UNESCO opstelde in samenwerking met Verisign en de country code Top Level Domain regionale organisaties (CENTR, LACTLD, APTLD en AFTLD), blijkt dat talen in opmars zijn in de internetwereld, maar dat de geïnternationaliseerde domeinnamen nog te veel gelokaliseerd zijn.
Business
Shutterstock
Shutterstock

IDN’s zijn sterk verbonden met de lokale taal en hoewel ze in verschillende schriften voorkomen, is de locatie van die schriften nauw verbonden met de landen en regio's waar aanverwante talen worden gesproken, aldus de onderzoekers.

Gemiste kans

Een gemiste kans, stelt eurocommissaris Neelie Kroes. “Alleen door een meertaligheidsbeleid na te streven in internettoegang, kunnen we ons beleid van een echt wereldwijd internet en een internet dat echt voor iedereen bereikbaar is, realiseren.”

Geïnternationaliseerde domeinnamen (IDNs) werden voor het eerst gelanceerd op het tweede niveau (bijvoorbeeld παρ?δειγμα.eu) in 2000. Vanaf 2009 werd het mogelijk om volledige domeinnamen in andere tekens dan het Latijnse alfabet te registreren. EURid, de beheerder van het Europese topleveldomein, ondersteunt IDNs op het tweede niveau sinds einde 2009 en heeft het .eu in het Grieks en Cyrillisch schrift aangevraagd om ervoor te zorgen dat de burgers van de EU van een complete IDN-ervaring kunnen genieten met talen die niet in het Latijnse alfabet worden geschreven.

Grieks en Cyrillisch

“We zijn er trots op dat we meertaligheid al sinds het prille begin ondersteunen via onze IDNs en klantensupport bieden in de 24 officiële talen van de EU en hopelijk, in de nabije toekomst, het .eu TLD in het Grieks en het Cyrillisch,” verklaart Giovanni Seppia, External Relations manager bij EURid.

Het groeipotentieel voor internetpenetratie ligt in Azië en Zuidoost-Azië, in Afrika en Latijns-Amerika, waar Engels niet de voertaal is. “Om het volledige potentieel van de IDNs te realiseren, moeten talrijke spelers wijzigingen aanbrengen om de universele aanvaarding te bespoedigen, zodat IDNs probleemloos in elke omgeving kunnen worden gebruikt", schrijft Emily Taylo, auteur van het rapport.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in