Overslaan en naar de inhoud gaan

HCC smeekt: 'hou website Genlias online' - update

Laatste nieuws: Vandaag, 9 oktober, meldt het Centraal Bureau voor Genealogie: "In samenwerking en overleg met het CBG, exploitant van WieWasWie, is besloten dat Genlias in de lucht blijft tot 1 januari aanstaande. Dit besluit is genomen als reactie op bezorgdheid over het stoppen van Genlias voordat de opvolger WieWasWie minstens een gelijkwaardig alternatief biedt." Hiermee is voorlopig de druk even van de ketel.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Heystek deed zijn oproep tijdens de genealogische dag die de interessegroep genealogie van de Hobby Computer Club (HCC) afgelopen zaterdag in en met Het Utrechts Archief organiseerde. Genealogen hebben in Genlias een instrument bij uitstek om gegevens te vinden over geboorte, huwelijk en overlijden in Nederland en de overzeese gebiedsdelen.

Genlias wordt gevuld door vrijwilligers, die akten van de burgerlijke stand omzetten in digitale vorm. Met dit werk is begonnen in 1998 en de site is in al die jaren vrijwel hetzelfde gebleven. Tussentijds is de onderliggende hardware wel uitgebreid, om de site bestand te maken tegen de vele bezoekers. Performance vormde in het begin een probleem en nu krijgen de exploitanten te kampen met technische veroudering.

Nieuwbouw komt er aan

De partijen achter Genlias, een aantal archiefinstellingen in Nederland, besloten om een geheel nieuwe site op te zetten, gericht op vooral de jonge stamboomonderzoeker. Het werk werd gedaan met overheidsgeld, onder de voorwaarde dat er een verdienmodel aan de nieuwe site werd gekoppeld. Het bedenken van dat verdienmodel bleek heel wat makkelijker dan het bouwen van een nieuwe site. Na veel vertraging kwam op 2 juli van dit jaar de nieuwe site online in de vorm van een bèta-versie.

Aan die nieuwe site is gewerkt sinds 2007, maar de functionaliteit is nog niet gelijk aan die van het verouderde Genlias. "Er kan bijvoorbeeld niet worden gezocht op twee namen tegelijk, wat toch belangrijk is als je een bepaald echtpaar zoekt. Bij Genlias kan dat al jaren. Ook is het niet mogelijk om exact te zoeken op combinaties van namen", aldus Heystek.

Veel ontevredenheid en ongerustheid

De geboden bèta-versie bood veel minder gegevens dan zijn voorganger, maar dat zou allemaal worden opgelost. Op 1 november aanstaande is de nieuwe site Wiewaswie.nl gereed en kan Genlias dus met een gerust hart offline worden gehaald. En tegen die bewering komt Heystek in het geweer: "Omdat WieWasWie nog niet de functionaliteit en de data van Genlias biedt, bestaat de angst dat WieWasWie op het moment van het uit de lucht halen van Genlias nog geen acceptabel alternatief is. Vanuit de kant van de exploitant, het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag wordt er weliswaar hard gewerkt aan de verbetering van WieWasWie, maar enige zekerheid dat dat voor 1 november lukt, is ons tot op heden niet geboden."

Het CBG is pas in een zeer laat stadium aangewezen als de exploitant van de site www.wiewaswie.nl. Daarvoor werd de scepter gezwaaid door de Stichting Archief Programmatuur (STAP), een stichting die in 1989 door de gezamelijke archieven in het leven werd geroepen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in