Huawei-ban kost Britse belastingbetaler 280 miljoen euro
Hoe de overheid die vele miljoen aangekondigd in de National infrastructure Strategy (pdf) gaat investeren, is nog niet duidelijk. Daarvoor is nog een '5G supply chain diversification'-strategie in de maak. Een task force waarin onder meer vertegenwoordigers van BT, Vodafone en OpenReach, buigt zich daar nu over.
Begin dit jaar besloot het Britse kabinet dat in 2027 de Britse telecomnetwerken volledig vrij moeten zijn van de Chinese leverancier Huawei. Het besluit is gebaseerd op verdenkingen dat Huawei banden heeft met de Chinese overheid en via achterdeurtjes in de apparatuur mogelijkheden zou hebben voor spionage-activiteiten. Het bestaan van die achterdeurtjes is echter nog nooit hard gemaakt.
Meer diversiteit stimuleren
Het probleem voor de Britse maatschappijen is dat er nu nog slechts twee van de drie leveranciers overblijven die in staat zijn 5G-netwerken te bouwen, namelijk het Zweedse Ericsson en het Finse Nokia. "Keuzevrijheid is belangrijk voor een gezond ecosysteem. Het kan innovatie stimuleren en helpt om de kosten te drukken", zegt een analist van CCS Insight tegen ZDNet.
Een van de doelen van de diversificatiestrategie is om barrières weg te nemen voor nieuwe toetreders in de markt bijvoorbeeld op basis van OpenRAN-technologie. De OpenRAN Project Group is een initiatief om infrastructuur voor mobiele netwerken te ontwikkelen gebaseerd op open software en interfaces die zijn te gebruiken in combinatie met leverancier-neutrale hardware. Die aanpak moet telecomaanbieders verlossen van de keuze een geïntegreerd pakket aan te schaffen bij een van de drie rivalen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee