'Huawei-besluit van KPN is niet slim'
In Nederland bestaan zorgen over het inschakelen van het Chinese Huawei bij de aanleg van de nieuwe 5G-infrastructuur. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft aangegeven uit te willen zoeken of Huawei wel een rol zou mogen spelen, in verband met mogelijke spionage door de Chinese overheid. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is daarop een onderzoek gestart.
KPN heeft aangegeven geen Huawei-technologie te gaan gebruiken in de kern van het aan te leggen 5G-netwerk. Dat besluit heeft weinig zin, stelt nu een aantal telecom- en beveiligingsspecialisten in het Financieele Dagblad. Als een partij wil spioneren, kan dat net zo goed vanuit de randen van het netwerk. En dat geldt zeker voor een 5G-netwerk waarin veel meer dan bij 4G, dataverwerking decentraal gaat plaatsvinden als een van de technieken om de reactie van het netwerk te versnellen, legt een woordvoerder van Huawei-concurrent Ericsson uit.
Achterdeurtjes overal
Michiel Steltman, directeur van de DINL (Stichting Digitale Infrastructuur Nederland), vindt dat geopolitiek en beveiliging door elkaar wordt gehaald. Hij vindt het een goed idee om als telecombedrijf verschillende leveranciers in te schakelen om niet afhankelijk te zijn van één. Maar achterdeurtjes kunnen in apparatuur van alle leveranciers zitten. Al was het maar omdat de apparatuur van vrijwel alle leveranciers op zijn minst compnenten hebben die in China zijn geproduceerd. Overigens is er geen enkel bewijs dat Huawei zou spioneren voor de Chinese overheid. Volgens Steltman is het vooral zaak het netwerk voortdurend goed te monitoren op verdachte activiteiten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee