Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet onnodig traag door 'bufferbloat'

De oorzaak is een keten van ontwerpbeslissingen die leidt tot zogeheten 'bufferbloat'. Ontwerpers van apparatuur en netwerkbeheerders hebben de neiging om buffers te vergroten als in hun ogen te veel gegevenspakketjes niet op hun bestemming aankomen. Buffers die honderden of zelfs duizenden gegevenspakketjes tegelijk klaar kunnen hebben staan, zijn tegenwoordig heel normaal, constateert prof. Phil Hippensteel.
Slak
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

En die kun je overal op de route tegenkomen: in de netwerkapparatuur, in de protocolstack op het eindstation, in de driver van je netwerkkaart en in elke gateway tussen twee eindpunten op het internet.

Misvattingen

Aan die neiging om buffers te vergroten liggen drie misvattingen ten grondslag, zegt Hippensteel. Om te beginnen begrijpen velen niet goed hoe het TCP-protocol werkt en hoe netwerkbuffers worden beheerd. Daarnaast denken velen ten onrechte dat het niet-aankomen van een gegevenspakketje een slechte zaak is - terwijl het laten vallen van gegevenspakketje juist een kernelement van TCP is. En ten derde denkt men dat alle vertraging uit te bannen is door bandbreedte toe te voegen.

Het gevolg daarvan is dat allerlei kortstondig of tijdkritisch verkeer op allerlei punten vast kan komen te zitten in een buffer met gegevenspakketjes van een grote bestandsoverdracht. En dat merken internetgebruikers door lange wachttijden bij het openen van pagina's op websites, vertragingen bij het afleveren van video of plotselinge storingen in hun spraakverbinding.

Oplossingen genegeerd

Er zijn wel oplossingen voor het probleem. In 2012 werd een methode geïntroduceerd om vertragingen in de wachtrijen te beheren. Deze CoDel (Controlling Queu Delay) gedoopte methode meet hoe lang pakketjes in de wachtrij staan, en verwijdert willekeurige pakketjes uit de buffer als de ingestelde waarden worden overschreden. Die methode werd later aangevuld met een onderverdeling van de wachtrij in 1024 segmenten: fq-codel wordt dat genoemd. Binnenkomende pakketjes worden volgens de methode zakdoekje leggen over die segmenten verdeeld. De segmenten zelf worden vervolgens met CoDel beheerd. Met dit tool werkt TCP weer zoals het bedoeld was, stelt Hippensteel vast.

Hippensteel roept netwerkbeheerders op nu eens serieus werk te maken van dit probleem. Gebruikers kunnen zelf een bijdrage leveren door toegangsapparatuur te gebruiken die draait onder een Linux-distributie met fq-codel.

Een grondiger uitleg is te vinden in Hippensteels lezenswaardige artikel The hidden cause of slow Internet and how to fix it op Network World.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in