Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe archief-website oogst storm van kritiek

De website is een product van een aantal archieven in Nederland, die op die manier hun historische gegevens online willen zetten. Het initiatief dateert al uit 2007 en de beoogde lancering is al een aantal malen uitgesteld. Eerst zou de site eind 2011 online komen, daarna werd het 'met zekerheid' half april en zo kabbelde het maar voort.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Spannend verhaal

De initiatiefnemers van de site hulden zich in stilzwijgen over de juiste datum en dat vacuüm werd op Twitter en via de diverse discussieplatforms op internet wel opgevuld. Voor veel mensen, die reikhalzend uitkeken naar de nieuwe site, werd de spanning haast ondraaglijk. Eind vorige week verscheen een verlossende tweet, met de melding dat 'de bèta-versie op 2 juli live zou gaan'. Om het nog wat aan te dikken, kwam daar een andere tweet overheen met de strekking dat de eerste tweet 'eigenlijk geheim had moeten blijven'. Alle ingrediënten voor een spannend jongensboek waren aanwezig.

Twitter-tsunami

Toen de site afgelopen maandag rond 10 uur dan eindelijk live te bekijken was, ontstond een ware stortvloed aan reacties. Veel daarvan in de negatieve sfeer. Bijvoorbeeld over het feit dat het beveiligingscertificaat van de site niet deugt, zodat veel browsers protesteren bij het inladen. Ook de toon van de site wekte wrevel, vanwege de hoge concentratie van de woordjes jij en jou. Daarnaast werd geklaagd over de matige zoekmogelijkheden, het ontbreken van informatie en de slechte communicatieve vaardigheden van de verantwoordelijken voor de site.

De storm gaat luwen

Intussen wordt de kritiek deels weggenomen, doordat de mensen achter de site snel antwoord geven op vragen van de buitenwacht. Via het blog worden duidelijke antwoorden gegeven. De nieuwe site is overigens ondergebracht bij het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) in Den Haag.

Verder uitbreiden

Rob van Drie, plaatsvervangend directeur van het CBG, zegt: "De communicatie was inderdaad een moeilijk puntje, maar dat kunnen we nu goed gaan doen. Het bèta-platform ligt er nu en daar kunnen we verder op bouwen. Het publiek kan precies zien wat we aan het doen zijn, dat is erg belangrijk. We denken dat mensen behoefte hebben aan een centrale verzameling documenten die ze kunnen gebruiken voor hun stamboomonderzoek. Die beginverzameling is nog niet compleet, we missen nog een paar provincies, zoals Zeeland, Noord-Holland en Utrecht. Die leegte wordt de komende tijd opgevuld en daarna kunnen we verder werken aan de uitbouw van het aanbod. We zijn wel afhankelijk van voldoende middelen, dus hoe meer mensen een abonnement nemen des te sneller gaat de uitbreiding."

Bezoekcijfers

Sinds maandagochtend half 10 is de site bezocht door 2738 unieke bezoekers. "Gemiddeld hebben zij 13 minuten op de site vertoefd. Op piekmomenten zijn er tussen de 50 en 60 surfers actief", aldus Van Drie. De melding, dat het beveiligingscertificaat van de site niet goed is, is browser-gerelateerd. "We komen op korte termijn met een uitleg van dat verschijnsel, waarbij we meteen uitleggen hoe de gebruiker daar het beste mee kan omgaan", aldus Van Drie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in