Overheid VS protesteert tegen plan Europese telco's om Big Tech extra te laten betalen
Het protest van de US Commerce Department's National Telecommunications and Information Administration (NTIA) is al ruim een week geleden ingediend bij de Europese Commissie. Maar laat op vrijdag heeft de NTIA het wereldkundig gemaakt door middel van een verklaring die is opgepikt door onder meer technieuwssite Ars Technica.
De aanleiding is het voorstel van European Telecommunications Network Operators' Association (ETNO) en de mobiele telecombedrijven verenigd in de GSM Association voor een 'verkeersheffing'. De Europese telecomaanbieders willen dienstenleveranciers die meer dan 5% van het gemiddelde netwerkverkeer genereren daarvoor een extra vergoeding in rekening brengen. De telecombedrijven proberen al jaren meer geld te vragen als compensatie voor de investeringen die zij (moeten) doen in hun infrastructuur. Het is namelijk een relatief kleine groep contentleveranciers die zorgt voor sterke groei in netwerkverkeer.
Netneutraliteit in het geding
Het plan stuit echter op grote weerstand. Het internet is vanaf het begin altijd al een vrij en open netwerk geweest. Het opleggen van extra vergoedingen voor een specifieke groep op internet is strijdig met dat principe. Eerder zijn al verschillende pogingen van netwerkaanbieders om premiumkanalen aan te bieden op internet om die reden gestrand.
De Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) heeft in oktober vorig jaar al protest aangetekend tegen het voorstel van de telecomaanbieders. Het belangrijkste argument in dat protest is dat de klanten van de telecomaanbieders in hun abonnementen al betalen voor de infrastructuur. Ook de BEREC vreest dat door de kosten te leggen bij de contentaanbieders de telecomaanbieders in staat worden gesteld hun monopoliepositie te misbruiken.
De Europese Consumentenorganisatie BEUC verwacht (pdf) dat uiteindelijk de consument het kind van de rekening wordt. Wanneer de telecomaanbieders van zowel de afnemers als de aanbieders van content gaan verdienen, hoeven zij zich niet meer zo te bekommeren om de consument. En dat zou dan uiteindelijk leiden tot een kwalitatief minder goed telecomaanbod.
Amerikanen steunen protest
De Amerikaanse toezichthouder sluit zich nu aan bij dit protest. In het commentaar wijst de NTIA erop dat de contentaanbieders vaak zelf al zorgen voor eigen netwerkcapaciteit om congestie in het netwerk te omzeilen. Ze sluiten daarvoor contracten met aanbieders van een content distributienetwerk (CDN) en betalen daar flink voor. De bewering van de telecombedrijven dat zij als enigen opdraaien voor de investeringen in de netwerkcapaciteit, klopt dus niet.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee