Prestaties 5G zakken tot wel een kwart in
Noorwegen was tijden lang aanvoerder wereldwijd in de prestaties van het 5G-netwerk. Nu is die positie overgenomen door Zuid-Korea met een gemiddelde 5G-downloadsnelheid van 492 Mbps, blijkt uit een analyse van Ookla Speedtest.net. Ter vergelijking: in Amsterdam komt een 5G-gebruiker net niet aan de 140 Mbps, blijkt uit een wereldwijde analyse van Speedtest.
Wereldwijd daalden de prestaties van 5G het afgelopen jaar aanzienlijk. De gemiddelde downloadsnelheid zakte in een jaar tijd met 13% naar 166 Mbps. De gemiddelde uploadsnelheid leverde zelfs 39% in.
Een terugval in prestaties is niet ongebruikelijk bij de uitrol van nieuwe netwerktechnologie. De exploitanten die het eerst de technologie in gebruik nemen, gebruiken dit als een showcase en pompen de prestaties maximaal op. In een later stadium komen er wereldwijd regio's bij waar de prestaties doorgaans al lager liggen waardoor de gemiddelde prestaties dalen. Ook kiezen aanbieders ervoor de dekkingsgraad te verhogen door antennes zo af te stellen dat zij een groter gebied afdekken. Dat gaat ten koste van de prestaties op één punt in die cel.
Nederland maakt spagaat
Nederland heeft een bijzondere positie in de Speedtest-statistieken. In de ranglijst met hoofdsteden met de hoogste 5G-snelheden staat Amsterdam op de 6 na onderste plaats. Alleen in Brasilia, Warschau, San Juan, Kaapstad, Rome en Manilla is de situatie nog slechter.
Maar daarentegen staat Nederland op plek twee in de ranglijst met hoogste beschikbaarheid van 5G (45,1%). Alleen de Verenigde Staten gaan ons land voor (49,2%). Zuid-Korea staat op plek drie met 43,8%. Beschikbaarheid is hier gedefinieerd als welk percentage gebruikers met een 5G-toestel de meerderheid van zijn tijd besteedt op het 5G-netwerk.
Voor de prestaties draait het vooral om de mogelijkheid voor telecomaanbieders om in een land frequenties in de C-band te gebruiken. Die zijn in de 5G-specificaties aangewezen als de belangrijkste voor alledaags gebruik door consumenten. In Nederland bijvoorbeeld kunnen die frequenties nog niet worden gebruikt omdat de veiling van de 3,5 GHz-band (een frequentieband in de C-band) nog niet heeft plaatsgevonden. Ook van belang voor de cijfers is wat Speedtest omschrijft als de densification (verdichting) van de 5G-netwerken. In Zuid-Korea bijvoorbeeld maken gemiddeld 319 mensen gebruik van een basisstation, terwijl in de EU dit getal ligt op 4224 en in de Verenigde Staten op 6590.
Wereldwijde verbetering op gang
Speedtest verwacht dat het komend jaar de 5G-prestaties wereldwijd weer verder omhoog gaan. Er komen meer landen bij die frequenties in de C-band kunnen inzetten. Ook werken aanbieders in veel landen nog volop aan een verbeterde dekking van hun 5G-netwerken.
In zo'n 70 landen zijn inwoners nog voor meer dan 20% van de verbindingen aangewezen op een combinatie van 2G- en 3G-netwerken. Suriname staat bijvoorbeeld op die lijst (27%), maar volgens Speedtest verbeterde de situatie daar wel snel. In de Centraal Afrikaanse Republiek is er in 89,9% van de verbindingen hooguit 2G/3G mogelijk. Ook in Palestina (84,7%), Yemen (72,4%) en Turkmenistan (71,8%) is de route naar 5G nog erg lang.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee