Reggefiber legt glasvezel in riool
Op verzoek van de bewoners
In het buitengebied van Lonneker heeft een aantal enthousiaste bewoners zich ingespannen om een snelle glasvezelverbinding te krijgen. Er is een brief gestuurd met het verzoek om een afgebakend gebied van 41 woningen aan te sluiten. Reggefiber heeft besloten er een pilot-project van te maken. De kabels worden gelegd door het bedrijf Jelcer uit Dedemsvaart, dat de kabels met waterdruk door het drukriool pompt. De kabels hangen vrij in de rioolbuis en via een speciale mof komen ze vlakbij de gebruiker naar boven. Vanaf de mof wordt de kabel naar de meterkast geleid. De graafkosten daarvoor zijn relatief laag.
Agressieve omgeving
Het rioolstelsel is geen prettige omgeving, gezien de variëteit aan chemicaliën die er doorheen gaat. Een glasvezelkabel kan door die stoffen worden aangetast, zelfs zo erg dat de lichtdoorlaatbaarheid afneemt. Dit heeft sterk verlies van bandbreedte tot gevolg. Draka heeft hier in Parijs ervaring mee opgedaan. In de Franse hoofdstad ligt namelijk een breedbandig glasvezelnetwerk in het hoofdriool en de kabels daarvan zijn allemaal voorzien van een bijzondere wapening met beschermlaag. Reggefiber gaat zijn kabels ook extra beschermen om aantasting te voorkomen.
Gezondheidsproblemen
In Lonneker gaat de kabel door een relatief dunne rioolpijp, waar geen mensen kunnen komen. Voor de servicemedewerkers hoeven dus geen aparte maatregelen te worden genomen. In Parijs was dat anders, de hoofdriolen zijn groot genoeg zodat ze door mensen betreden kunnen worden. Onderhoudsmedewerkers mogen alleen onder de grond als ze beschermende pakken dragen en zijn ingeënt tegen een scala van ziekten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee