Ruim half miljoen huishoudens nu op glasvezel
De doelstelling van het plan was binnen 7 tot 10 jaar alle huishoudens en bedrijven (400.000 aansluitingen) in Amsterdam op glas aan te sluiten. Dat is bij lange na niet gehaald. De mijlpaal van Reggefiber betreft alle actieve glasaansluitingen die het bedrijf in het hele land realiseerde.
Behoefte aan glas neemt maar langzaam toe
Na Amsterdam volgden meer steden met ambitieuze plannen, maar die werden teruggefloten door ofwel de Europese Commissie of het kabinet, omdat er sprake was van oneerlijke overheidsinmenging. Uiteindelijk pakte de markt de uitrol van glasvezel op maar dat ging veel trager dan aanvankelijk gedacht. De 'oude' infrastructuur van telefoonlijnen en kabeltelevisienetwerken bleek veel hogere bandbreedtes aan te kunnen dan aanvankelijk gedacht, zeker toen eenmaal het kernnetwerk van de aanbieders werd gemoderniseerd.
Niet iedereen gebruikt het
Reggefiber zegt overigens inmiddels ruim 1,5 miljoen huishoudens op glasvezel te hebben aangesloten, maar slechts een derde daarvan heeft de verbinding ook daadwerkelijk geactiveerd. Naast Reggefiber hebben ook andere partijen glavezelnetwerken naar huishoudens aangelegd. Reggefiber is volgens Telecompaper wel de grootste partij met een marktaandeel van 89 procent. In Flevoland is het grootste aantal huizen inmiddels voorzien van al dan niet geactiveerde glasvezel (64 procent). Zeeland is hekkensluiter.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee