Uitval enkelband door simkaart op internationaal platform
Doordat in de enkelbanden die het ministerie van Justitie gebruikt voor mensen met huisarrest simkaarten zitten die op een internationaal platform draaien, waren deze tijdelijk niet in staat verbinding te maken met de regiekamer, laat een woordvoerder van Tele2 desgevraagd weten aan AG Connect.
Roamen tussen providers
Erwin van Rens, die een IT-consultancybedrijf heeft in het oosten van het land en zich richt op het MKB, laat in een reactie op onze site weten dat het voor dit soort toepassing ook in het land van het abonnement zelf mogelijk moet zijn tussen providers te roamen. “Als dat mogelijk was geweest, was de GSM in de enkelband simpelweg geroamed van het Tele2-netwerk naar KPN of Vodafone.”
Tijdens de storing van telecomaanbieder Tele2 afgelopen weekeinde vielen op bepaalde momenten maximaal 450 van de ongeveer 700 enkelbanden uit. Bij alle banden was zondagochtend de verbinding met de zogenoemde regiekamer weer hersteld, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na de problemen kwam de door enkelbanden opgeslagen informatie over de locaties van de dragers tijdens de storing alsnog beschikbaar. Uit een eerste analyse blijkt een ‘regulier’ beeld. De meeste personen met enkelband zouden ook niet hebben geweten dat de verbinding was uitgevallen.
Andere truukjes
Van Rens merkt op dat de enkelbanddragers nu ook weten dat hun enkelband via het mobiele netwerk van Tele2 werkt. “Dus met een simpel pre-pay SIM van Tele2 weet je ook of je enkelband het wel of niet doet. Of zijn er wel andere truukjes (bijvoorbeeld een Femto-Cell) om de enkelband verbinding met Tele2 te laten behouden zonder dat deze weet dat je je ergens anders bevindt dan je huisarrest-locatie…”
Woordvoerder Sofie Broelman van Tele2 laat weten het te betreuren dat een deel van de enkelbanden door roaming-issues zijn beïnvloed. “We zijn aan het onderzoeken hoe we deze kwestie in de toekomst kunnen voorkomen. De afgelopen jaren zijn wij reeds actief bezig met het steeds verder innoveren van onze service. Er zijn al enkele verbeteringen in gang gezet in de afgelopen periode en dit zal intensief worden voortgezet.”
Evaluatie na incident
Daar waar nodig zijn afgelopen weekend maatregelen getroffen in overleg tussen onder meer reclassering, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), het Openbaar Ministerie, de provider en de politie. Zo is in bepaalde gevallen onbegeleid verlof omgezet naar begeleid verlof, om eventuele problemen voor slachtoffers van de enkelbanddragers te voorkomen.
De DJI en partners zijn op storingen voorbereid, verzekert minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Het is gebruikelijk na zo’n incident een evaluatie te houden. “Als de uitkomsten daartoe aanleiding geven, worden er maatregelen getroffen”, schrijft Dekker.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee