Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhagen wil EU-afwijzing internet-tol

Verhagen had zich al eerder kritisch uitgelaten over het voorstel van de in de ETNO verenigde Europese telco's. In lijn met die eerdere kritiek wil Verhagen bij de bespreking van het voorstel van de ETNO nagaan of een gezamenlijke kritische Europese reactie haalbaar is: "Een Europese reactie heeft immers meer impact op de besluitvorming binnen WCIT dan alleen een Nederlandse inbreng.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Namens Nederland zal ik in ieder geval geen ruimte bieden aan voorstellen die de netneutraliteit, zoals hier onlangs wettelijk vastgelegd, aantasten." Eurocommissaris Kroes heeft tot dusverre geen duidelijk standpunt in de kwestie ingenomen.

'Betalen betekent verbrokkelen'

De telco's bepleiten de aanleg van een tweede laag op internet waarop doorgifte gegarandeerd is. Het huidige, door de ICANN bestierde internet geeft door op basis van 'best effort'. De telco's willen hun internet II financieren door grote contentaanbieders - zoals Google, Facebook en Yahoo - te laten betalen voor doorgifte van hun data. Nu betalen alleen de ontvangers, via hun abonnementen bij providers.

Critici zien de plannen van de 'commerciële' telco's als de bijl aan de wortel van een neutraal internet, waarop iedereen gelijke doorgifterechten heeft. “Wanneer de toegang tot een internetdienst, zoals Google of Twitter, afhankelijk wordt van de vraag of deze bereid is te betalen voor het gegenereerde internetverkeer, krijgen telecomproviders een vrijbrief om bepaalde websites en diensten te blokkeren. Het open internet zal dan verbrokkelen”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

Maar behalve linkse politici roeren ook de grote aanbieders van content zich. Zo bracht Google onder meer Vint Cerf, (de persoon die door het ontwikkelen van het protocol IPv4 internet min of meer technisch mogelijk maakte) in stelling om te pleiten tegen de plannen van de telco's.

ICANN versus Verenigde Naties

Achter de discussie over de neutraliteit van internet gaat echter nog een andere - minstens zo beladen - politieke kwestie schuil. Met name Europese, Russische en Aziatische telco's storen zich er aan dat de huidige beheerder van internet, de ICANN, een puur Amerikaanse organisatie is die in uiterste instantie gehoorzaam is aan de Amerikaanse regering. Voorzichtige voorstellen om het beheer van internet over te dragen aan de onder de vlag van de Verenigde Naties opererende ITU (International Telecommunications Union), worden door de ICANN en het Witte Huis steeds met kracht afgewezen.

Aan de andere zijde van het internationale politieke spectrum pleit de Russische president Vladimir Poetin met regelmaat voor intergouvernementele regelgeving, monitoring en controle over de internationale internetinfrastructuur. Kennelijk zien de telco's in een tol-gefinancierde tweede laag voor internet een realistisch alternatief voor een internationaal politiek niet haalbaar geachte overdracht van het heheer van de bestaande internetinfrastructuur.

ITU-conferentie in Dubai

Het debat speelt al jaren, maar laait op nu de agenda moet worden gezet voor de ITU-conferentie in Dubai, waar onder meer voorstellen ter tafel zullen komen voor een mogelijke herziening van de uit 1988 daterende International Telecommunications Regulations. Herziening van deze regelingen is aan de orde als gevolg van de vele wisselwerkingen tussen telefoon- en internetverkeer. Het lijkt daarom een uitgelezen gelegenheid om het beheer van internet aan de orde te stellen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in