'Vrij, open internet lijkt gedoemd te verdwijnen'
De aanleiding voor het artikel laat zich makkelijk raden voor mensen die het nieuws over IT op AutomatiseringGids of andere IT-nieuwsbronnen volgen. We buitelen de laatste maanden van incident naar incident, met als voorlopig trieste hoogtepunten de inbraak bij de Amerikaanse verzekeraar Anthem en de cyberbankroof van een miljard dollar. Voeg daarbij de cyberspionage-activiteiten van de Amerikanen en de Britten die Edward Snowden onthulde, het Stuxnet-incident, de voortdurende stroom ontdekkingen van ongedekte lekken, de toenemende activiteiten van hackers en het moge duidelijk zijn dat dat de somberheid over de toekomst van internet niet ongegrond is.
Verbetering niet waarschijnlijk
Healy verwacht niet dat in die situatie verbetering komt. Dat zou vereisen dat beveiligingstechnologie zo goed zou worden dat het internet een stuk veiliger zou zijn dan het nu is. De onderliggende architectuur van internet, een decennium van ondermaatse software, onverschilligheid in het bedrijfsleven, ondermijnende activiteiten van overheden, een gebrekkige aanpak van beveiligingslekken, globalisatie, de toenemende kennis en kunde bij criminelen, de eenvoudige toegang tot kwaadaardige instrumenten en de menselijke aard maken dat onwaarschijnlijk, constateert Ars.
Maar wat staat er dan wel te gebeuren? Mogelijk blijft de status quo gehandhaafd, als de beveiligers erin slagen de race met hackers vol te houden. Waarbij beveiligers dan wel het nadeel hebben dat ze altijd moeten slagen; een hacker hoeft maar één keer succes te hebben. Maar het feit dat het al 15 jaar zo werkt, geeft enige reden tot hoop dat dit scenario werkelijkheid wordt.
Internet steeds conflictrijker
Maar waarschijnlijker is het dat cyberspace meer en meer trekjes gaat delen met de werkelijke wereld. Internet als 'conflict domain', noemt Healy dat, een situatie waarbij misdaad, spionage, embargo's en conflicten tussen landen hun weg vinden naar het internet. De voortekenen daarvan hebben we al gezien met de hack bij Sony en de verspreiding van Stuxnet. Ook hierbij is de impliciete aanname dat de beveiliging de aanvallers enigszins kan bijbenen. Als dat niet meer lukt, ontstaat er een cybergeddon waarbij internet in een permanente staat van ontwrichting geraakt.
Een minder waarschijnlijke alternatieve ontwikkeling zou dan Balkanisering kunnen zijn, waarbij er niet langer één enkel internet bestaat, maar een internationale verzameling van natoniale internetten.
Healy denkt zelf niet dat één van de scenario's die hij ziet al onvermijdelijk is geworden. Maar het is wel de hoogste tijd dat men zich in regeringskringen gaat bezinnen op de toekomst die men voor internet wil, en wat daarvoor nodig is. Kijkend naar de afgelopen jaren krijg je echter wel de indruk dat bevieligers steeds mer moeite hebben om de aanvallers bij te benen, voegt de redactie van Ars Technica daaraan toe. Met de impliciete constatering dat een armageddon in cyberspace dichterbij lijkt te komen.
De volledige analyse, met commentaren van derden, is te lezen in het artikel Cybergeddon: Why the Internet could be the next “failed state".
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee